Съединените щати предоставиха уверенията, които Върховният съд в Лондон поиска

...
Съединените щати предоставиха уверенията, които Върховният съд в Лондон поиска
Коментари Харесай

САЩ даде гаранции, че Асандж няма да бъде изправен пред смъртно наказание

Съединените щати предоставиха уверенията, които Върховният съд в Лондон изиска по делото на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж. В решение от 26 март съдът изиска гаранции от Съединени американски щати, че Асандж ще може да се позове на Първата корекция и няма да бъде изправен пред смъртно наказване при екстрадиция.
„ Тази дипломатическа нота не прави нищо, с цел да облекчи големия стрес на фамилията ни по отношение на бъдещето му, а точно упованията му, че ще прекара остатъка от живота си в изолираност в американски затвор поради удостоената с награди работа като публицист “, сподели брачната половинка на Асандж Стела, съобщи Ройтерс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели на 10 април, че администрацията му „ обмисля “ настояването на Австралия да се откаже от десетилетния напън на Съединени американски щати за гонене на Асандж за публикуването на секретни американски документи.

Относно изказването на Байдън Стела Асандж разгласи, че „ наподобява нещата може да се движат в вярната посока “.

52-годишният Асандж е изправен пред наказателно гонене в Съединени американски щати по 17 обвинявания в шпионаж, откакто преди близо 15 години разгласява стотици хиляди секретни американски документи на своя уеб страница WikiLeaks.

Поддръжниците на Асандж упорстват, че той е публицист, разобличил военните закононарушения на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан, което е било в публичен интерес и е предпазено от Първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, която подсигурява свободата на словото.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР