Съединените щати поддържат контакти на високо ниво с Китай и

...
Съединените щати поддържат контакти на високо ниво с Китай и
Коментари Харесай

САЩ обещават накърняване на интересите на Китай в случай на конфликт в Европа

Съединените щати поддържат контакти на високо равнище с Китай и не престават да притеглят вниманието на Пекин към обстоятелството, че дестабилизирането на обстановката в Европа ще засегне ползите на Китай по света, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

„ Нашата визия е да поддържаме лични контакти с Китай “, цитира РИА Новости отговора на Псаки на искане да разяснява срещата в Пекин сред съветския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин.

Говорителят на Белия дом добави, че контактите с Пекин се поддържат на най-високо равнище и включват разискване на настоящите интернационалните провокации, в това число актуалната обстановка към Украйна. „ Предадохме на Китай, че дестабилизиращ спор в Европа ще навреди на китайските ползи по света – и Китай би трябвало да разбере това “, сподели Псаки.

Миналия петък заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нуланд прикани Китай да „ убеди “ Русия в изгодата от дипломацията, защото спорът в Украйна ще има доста влияние върху международната стопанска система и енергетика.

По-рано китайското посолство в Москва назова обявата на Bloomberg за хипотетична „ молба “ на китайския президент Си Дзинпин към съветския президент Владимир Путин „ да не нападна Украйна “ по време на Олимпийските игри в Пекин за подправена и провокативна. Кремъл също по този начин назова подправени известия за „ молбата “ на Китай да не стартира война в Донбас.

По думите на Bloomberg, Русия не нахлува в Украйна, сякаш поради молбата на китайския президент Си Дзинпин към Владимир Путин да не засенчва Олимпийските игри в Пекин с световна рецесия в сигурността. Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че обявата на Bloomberg е интервенция на американските разследващи служби.

Русия неведнъж отхвърля подправените вести на Съединени американски щати за подготовката за инвазия в Украйна. Москва твърди, че Съединени американски щати са създали проект за специфична интервенция за утежняване на обстановката към Украйна и упрекват Русия за това.

От Кремъл обясниха, че осведомителното напрежение към придвижването на съветските войски на личната им територия се нагнетява, с цел да се демонизира Русия и да се нарежда като „ агресор “. Външният министър Сергей Лавров упрекна Съединени американски щати, че провокират военна нервност покрай границите на Русия.

В същото време при започване на декември ръководителят на Донецката национална република Денис Пушилин назова обстановката в Донбас „ една от най-сериозните “ от 2015 година насам, като предизвести за опцията за обновяване на пълномащабни военни дейности от Киев. На този декор външният министър Сергей Лавров прикани да не се оставя Украйна сама със съвестта си, като изрази убеденост, че Киев няма да съблюдава споразуменията от Минск по лично предпочитание.

Москва означи, че Украйна към този момент е разположила половината от всичките си въоръжени сили в зоната на спора в Донбас, а ОССЕ записва прехвърлянето на тежка артилерия на въоръжените сили на Украйна към линията на прикосновение в Донбас. Руският президент Владимир Путин на съвещание на Съвета по правата на индивида съпостави сходството на събитията в Донбас с геноцид.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР