Съединените щати планират да напуснат Организацията на ООН за образование,

...
Съединените щати планират да напуснат Организацията на ООН за образование,
Коментари Харесай

САЩ ще напуснат ЮНЕСКО

Съединените щати възнамеряват да изоставен Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО), като това може да стане още в петък, заяви " Ройтерс ", базирайки се на дипломатически източници. Това ще е още един удар по организацията, затънала в районни вражди и дефицит на средства, добавя организацията.

ЮНЕСКО е учредена през 1946г. и е най-известна с даването на статут на част от Световното историческо завещание на исторически, естествени и културни явления. До края на седмицата управлението на организацията, основана в Париж, би трябвало да избере кой да наследи генералния шеф Ирина Бокова. Новият претендент ще бъде препоръчан за утвърждение от 195-те страни членки на общото им заседание през ноември.

Трима дипломати споделят, че Съединени американски щати ще разгласят решението си в идващите дни. В четвъртък сп. " Форин полиси " заяви, че Вашингтон официално ще разгласи решението в петък, откакто 58-членният Управителен съвет избере новия общоприет секретар.

" Още не е формализирано, само че е правилно ", споделя западен посланик, поискал анонимност.

Вашингтон замрази вноските си в ЮНЕСКО през 2011г. като митинг против избирането за пълновръстен член на Палестинската автономност. Годишната вноска бе към 80 млн. $ или близо 20% от бюджета, а Вашингтон резервира гласа си в Управителния съвет.

Сега " Форин полиси " написа, че решението за дефинитивно отдръпване от организацията е подбудено от предпочитание да се пестят интернационалните разноски на Съединени американски щати, само че и като митинг против антиизраелската - съгласно американците - позиция на ЮНЕСКО. Очаква се Съединени американски щати да участват със статут на наблюдаващ, показва " Ройтерс ".

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР