Съединените щати одобриха голяма продажба на военни самолети на България

...
Съединените щати одобриха голяма продажба на военни самолети на България
Коментари Харесай

САЩ продават още изтребители на България за 1,6 млрд. долара

Съединените щати утвърдиха огромна продажба на военни самолети на България на стойност над 1,6 милиарда $, като се съгласиха да трансферират няколко самолета F-16 на източноевропейската страна в опит да модернизират армията ѝ.

Държавният департамент утвърди договорката в понеделник. Освен осемте изтребителя F-16 той включва и редица ракети, датчици и аварийни елементи на обща стойност 1,67 милиарда $, съгласно Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати (DSCA).

" Предложената продажба ще поддържа задачите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като спомогне за възстановяване на сигурността на съдружник от НАТО, който е фактор за политическа непоклатимост и стопански прогрес в Европа ", обявиха от организацията и прибавиха, че тя ще разреши на българските военновъздушни сили да " разполагат рутинно с съвременни изтребители в Черноморския район ".

 

 Въпреки това DSCA означи, че продажбата " няма да промени главния боен баланс в района ", като вместо това съобщи, че тя ще насърчи обща отбранителна теория измежду съдружниците от НАТО и ще разреши на България да продължи да " модернизира въоръжените си сили ".

Ако бъдат утвърдени от законодателите, американските реализатори ще бъдат командировани в страната за период от три години, с цел да оферират на място " логистична поддръжка " за самолета, който се създава от Lockheed Martin и остава един от най-хубавите многоцелеви изтребители в арсенала на Съединени американски щати. Понастоящем той се употребява от най-малко 25 военни по целия свят.

 

Член на Алианса на НАТО от 2004 година, България реши да размени остарелия си флот от изтребители МиГ-29 от руската ера през 2019 година, като се съгласи да закупи няколко самолета F-16 за 1,25 милиарда $ в границите на най-голямата оръжейна покупка на София след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР