Съединените щати обявиха мораториум върху изпитанията на противоспътниково оръжие, но

...
Съединените щати обявиха мораториум върху изпитанията на противоспътниково оръжие, но
Коментари Харесай

Москва за отказа на САЩ от изпитване на противоспътниково оръжие: Пълно лицемерие

Съединените щати оповестиха мораториум върху тестванията на противоспътниково оръжие, само че Русия не се впечатли от това, написа през днешния ден съветският вестник " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието цитира изказване на вицепрезидентката Камала Харис, че Вашингтон непринудено се ангажира да не тества токова оръжие и приканва и други страни да последват този образец. Руски представители реагираха сдържано на новината, като заподозряха Съединени американски щати в двуличие.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков сподели пред РИА Новости, че това е " стъпка в вярната посока ", само че попита реторично дали от това следва, че Съединени американски щати се отхвърлят от тези разработки " напълно и изцяло ". Той допусна, че американците към този момент са завършили с тези проби и те повече не са им нужни.

Подобно мнение показва генералният шеф на " Роскосмос " Дмитрий Рогозин в пост в обществената мрежа " Телеграм ". Той твърди, че в превод на съветски език изказването на Харис значи, че " Съединени американски щати са завършили изпитванията и са сложили противоспътниковото оръжие на въоръжение в своите галактически сили.

В речта си пред персоналния състав във военновъздушна база " Ванденберг " в Калифорния Камала Харис опълчи актуалната самодейност на Вашингтон на " безотговорното и неразумно " държание на Москва и Пекин. " Когато Китай и Русия унищожиха свои спътници, това докара до хиляди парчета, които ще се въртят към земята " в продължение на доста години, в случай че не и десетилетия ". ( " Комерсант " напомня, че унищожаването на китайския сателит е станало през 2008 година, а на съветския - през 2021 г.).

По думите на вицепрезидентката на Съединени американски щати този отпадък в околоземното пространство съставлява опасност за сигурността на американските астронавти и спътници, в това число тези за комерсиални цели.

На 16 ноември предходната година съветският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи, че Русия е тествала " перспективна система, ювелирно поразила остарял сателит ". Той направи това, откакто Съединени американски щати оповестиха за изстреляна съветска ракети в космоса, напомня " Комерсант ".

Изданието цитира и представителя на китайското външно министерство Ван Вънбин, който показва вяра, че в този момент Съединени американски щати ще поемат отговорността си на огромна галактическа страна и " всестранно ще преразгледат многото свои отрицателни дейности в галактическото пространство " и ще прекратят " лицемерните си дейности за едностранно увеличение на военното предимство под предлога за надзор върху въоръженията.

Освен това Вънбин прикани Съединени американски щати " да престанат да блокират преговорния развой по правните документи за надзор над въоръженията в космоса ", добавя " Комерсант ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР