Съединените щати обявиха, че ще започнат официални търговски преговори с

...
Съединените щати обявиха, че ще започнат официални търговски преговори с
Коментари Харесай

САЩ започват официални търговски преговори с Тайван

Съединените щати оповестиха, че ще стартират публични търговски договаряния с Тайван седмици след визитата на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси на острова.

Първият кръг от договарянията се чака да стартира в ранната есен на тази година, сподели Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати. Той ще включва диалози за улеснение на търговията, цифровите преводи и антикорупционните стандарти, предава BBC.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай стават все по-напрегнати след визитата на Пелоси в Тайван.

Американско-тайванската самодейност за търговията през 21-ви век беше показана за първи път през юни, като в този момент и двете страни обявиха, че са постигнали консенсус по отношение на мандата за договаряния.

„ Планираме да следваме упорит график, който ще помогне за построяването на по-справедлива, просперираща и устойчива стопанска система “, сподели заместител комерсиалният представител на Съединените щати Сара Бианки.

Търговията сред Съединени американски щати и Тайван беше на стойност близо 106 милиарда $ през 2020 година

Съобщението за началото на комерсиалните договаряния идва откакто Китай стартира най-големите си военни учения към Тайван след визитата на Нанси Пелоси по-рано през август.

Според формалните дипломатически документи, подписани още след края на Втората международна война и установяването на комунистическото ръководство в Китай, Съединени американски щати признават и поддържат публични връзки с Китай, а не с остров Тайван. Но в това време Вашингтон поддържа „ постоянни неофициални “ връзки с Тайван, в това число и продажби на оръжие на острова.

Пекин гледа на самоуправляващия се остров като на своя лична, отцепническа територия, която би трябвало да бъде обединена с континента, даже, в случай че се наложи, и със мощ.

По-рано тази седмица висшият посланик на Съединени американски щати за Източна Азия Даниел Критенбринк сподели, че „ ескалацията на напрежението от страна на Пекин заплашва мира и стабилността на Тайванския пролив “.

„ Ще продължим да подхващаме спокойни, само че решителни стъпки, с цел да поддържаме мира и стабилността пред лицето на продължаващите старания на Пекин да ги подкопае и ще поддържаме Тайван в сходство с нашата дългогодишна политика “, сподели още Критенбринк.

Островът има своя лична конституция, демократично определени водачи и към 300 000 дейни военнослужещи в армията си. Само няколко страни в света публично признават Тайван като самостоятелна страна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР