Съединените щати обявиха, че на 18 август са извършили успешно

...
Съединените щати обявиха, че на 18 август са извършили успешно
Коментари Харесай

САЩ тестваха крилата ракета

Съединените щати оповестиха, че на 18 август са направили сполучливо тестване на стандартна крилата ракета с наземно базиране и с обхват над 500 км, оповестиха международните организации. Тестът на ракета с сходен обхват би бил неосъществим по силата на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, от който Вашингтон се отдръпна при започване на месеца, откакто упрекна Русия, че го нарушава. Москва изрично отхвърля обвиняването.

Ракетата, изстреляна от остров Сан Никълъс край Калифорния, сполучливо порази задачата си след полет от над 500 км, се споделя в официално съобщение на Пентагона, представено от Ройтерс.

Представители на Пентагона оповестиха желанието си да тестват ракета с обхват почти хиляда километра още през март. Там също по този начин се надяват да тестват балистична ракета със междинен обхват през ноември.

Русия упрекна Съединените щати, че разпалват военно напрежение, като тестват наземна крилата ракета, само че съобщи, че няма да бъде въвлечена в конкуренция за въоръжаване, заяви Ройтерс.

" Всичко това провокира страдание, Съединени американски щати явно са поели по пътя на ескалация на военното напрежение. Няма да се поддадем на провокации ", разяснява зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. " Няма да позволим да бъдем въвлечени в скъпа конкуренция за въоръжаване ", добави той.

Рябков удостовери, че макар теста, Русия не възнамерява да разпростира нови ракети, в случай че Съединени американски щати не го създадат първи.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров разяснява, че Съединени американски щати се пробват да разрушат световната система за надзор на оръжията, с цел да могат да вършат каквото си желаят без рестриктивните мерки на никакви споразумени.

Вашингтон към този момент се отдръпна от Договора за балистични ракети, както и от Договора за очистване на ракетите с дребен и междинен обхват и, съгласно Лавров, Съединени американски щати се готвят да се откажат и от Договора за ограничение на стратегическите оръжия и този за цялостната възбрана на нуклеарните опити.

Междувременно Вашингтон продължава дипломатическите совалки със своите съдружници за разполагане на ракети със междинен обхват в Азиатско-Тихоокеанския район. Китай реагира и заплаши с контрамерки, в случай че Съединени американски щати разпрострат ракети със междинен обхват на деяние в Азия и предизвестиха съдружниците на Съединени американски щати за последици, в случай че разрешат такива оръжия на тяхна територия.

И Русия реагира и разгласи, че ще предприеме ограничения, в случай че Съединени американски щати разположат ракети в Азия след срутва на контракт за надзор на оръжията и че чака Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

През юли Министерството на защитата на Русия заяви, че с Китай са провели първия си взаимен въздушен патрул в Азия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР