Съединените щати обвиниха Международния наказателен съд(МНС) в предубедени разследвания и

...
Съединените щати обвиниха Международния наказателен съд(МНС) в предубедени разследвания и
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Международния наказателен съд в корупция

Съединените щати упрекнаха Международния углавен съд(МНС) в предубедени следствия и корупция, се споделя в изказване на говорителката на Белия дом Кейли Макинани.
" Въпреки многократните апели на Съединени американски щати и нашите съдружници за промени, Международният углавен съд не е подхванал стъпки за промяна и продължава да се пробва да организира политически стимулирани следствия против нас и нашите съдружници като Израел ", се споделя в документа.
Според нея Вашингтон е угрижен, че „ враждебни страни манипулират “ МНС, подтиквайки го да проверява чиновници на Съединени американски щати. Макинани засяга хипотетично съветско въздействие, твърди РИА Новости.
„ Освен това имаме основателни аргументи да считаме, че има съществуване на корупция и недобросъвестно осъществяване на отговорностите в най-високите равнища на прокуратурата на Международния углавен съд “, добави Макинани.
Прокурорът на МНС Фату Бенсуда през 2017 година изиска съдиите да дадат позволение за следствие на хипотетични военни закононарушения, осъществени от американските военни, Централно разузнавателно управление на САЩ и афганистанските служби за сигурност, както и закононарушения против човечеството, осъществени от радикалното придвижване на талибаните. МНС поддържа това искане, като даде позволение. Това провокира незабавна рецензия от страна на Съединени американски щати. Държавният секретар Майк Помпео назова съда " ненадеждна политическа институция, маскирана като юридически орган ".
През 2019 година Съединени американски щати постановиха визови ограничавания за лица, свързани с следствия от Международния углавен съд във връзка с закононарушения, осъществени от американските военни. Бившият консултант по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън разкритикува следствието на МНС, като съобщи, че съдът е " към този момент мъртъв " за Съединени американски щати.
На изказването на Макинани реагира висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел.
„ Европейският съюз би трябвало да изследва подписания от американския президент Доналд Тръмп декрет за наказания против лица, свързани с следствия на Международния углавен съд (МНС) против американските военни и други чиновници, само че този въпрос е стеснителен “, съобщи той на конференция в Брюксел.
„ Моят отговор ще бъде внимателен, към момента не знам всички аспекти на това решение... Този въпрос провокира безпокойствие “, съобщи Жозеп Борел.
Той добави, че Европейски Съюз поддържа Международния углавен съд, " който преглежда най-тежките закононарушения против човечеството " и че решението на Съединени американски щати би трябвало да се изследва.
" Ще проучим това решение... Въз основа на това, което знам, можем единствено за следващ път да изразим поддръжка за МНС ", акцентира ръководителят на европейската дипломация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР