Съединените щати обмислят план за съвместно производство на оръжия с

...
Съединените щати обмислят план за съвместно производство на оръжия с
Коментари Харесай

САЩ обмислят план за съвместно производство на оръжия с Тайван

Съединените щати обмислят проект за взаимно произвеждане на оръжия с Тайван, оповестява " Никей ", базирайки се на трима източници.

Целта е да се усили индустриалният потенциал за американски оръжия, да се форсира прехвърлянето им и да се ускори възпирането по отношение на Китай, цитира news.bg.

" Има смяна в метода на Пекин към Тайван през последните години ", предизвести държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън на събитие на 17 октомври. Беше взето фундаментално решение, че статуквото към този момент не е задоволително и че Пекин е решен да реализира обединяване с Тайван в доста по-кратък период, уточни тогава той.

Очаква се китайският президент Си Дзинпин да получи невиждан трети мандат като държавен водач на 20-ия конгрес на комунистическата партия, който ще продължи до 22 октомври. Това може в допълнение да ускори военния напън върху Тайван.

Първоначалните полемики за взаимно оръжейно произвеждане на Съединени американски щати и Тайван към този момент са почнали. Възможно е американските отбранителни компании да обезпечат технология за произвеждане на оръжия в Тайван или те да бъдат създавани в Съединени американски щати, като се употребяват елементи, създадени на острова.

Ракетите Hsiung Feng II и III са тайвански ракети, създадени от Националния институт за просвета и технологии Чуншан и създадени с известна американска технология, заяви представител на бизнес съвета САЩ-Тайван, който включва огромни американски отбранителни компании.

Смята се, че администрациите на предходните президенти на Съединени американски щати са били внимателни по отношение на взаимното произвеждане на американски оръжия заради риска от приключване на класифицирана информация.

Администрацията на Байдън обмисля опцията за взаимно произвеждане, с цел да форсира прехвърлянето на оръжие. Обикновено процесът лишава до 10 години от момента, в който държавното управление на Съединени американски щати утвърди продажбата на оръжие досега на завършване на доставката. Според американската войска обаче Китай може да е в положение да превземе Тайван до 2027 година, което значи, че времето на Тайпе да усъвършенства качествата си за самозащита е лимитирано.

По данни на Международния институт за стратегически проучвания във Англия целият импорт на оръжие в Тайван в интервала от 2016 година до 2020 година идва таман от Съединени американски щати. Китай евентуално ще има мощна съпротива против оръжейната поддръжка от европейски и азиатски страни, които не поддържат дипломатически връзки с Тайван.

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и би трябвало да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.

През 2005 година Пекин одобри закон, даващ на страната правно съображение за военни дейности против острова, в случай че той се отдели или има намерение да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и акцентира, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.

Напрежението сред Пекин и Тайпе набъбна, откакто през август ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети острова.

За да покаже гнева си, Китай провежда военни учения към Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за слагането на острова под обсада. Оттогава Китай продължава военните си дейности, въпреки и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и другарските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това по какъв начин би могъл да се развие всеки спор с Китай и по какъв начин Тайван и неговите съдружници могат да отговорят.

Тайпе към този момент предизвести, че китайска обсада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се смятат за акт на война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР