Съединените щати обмислят дали да не пръхвърлят хиляда свои войници

Съединените щати обмислят дали да не пръхвърлят хиляда свои войници ...

Ще продължи ли Германия да плаща за US военните бази в страната?.

Съединените щати обмислят дали да не пръхвърлят хиляда свои войници от Германия в Полша. Това бе споменато наскоро от посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, а причината - недостатъчните, според Вашингтон, разходи на Федералната република за отбрана, пише в свой репортаж "Дойче веле".

Полша вече отделя за тези цели два процента от своя брутен вътрешен продукт, докато Германия едва ли ще достигне този показател в близко бъдеще.

"Обидно е да се очаква, че американските данъкоплатци ще продължават и в бъдеще да плащат за 50 хиляди американци в Германия, при положение, че германците харчат парите си за собствени нужди", подчерта Гренел.

И макар полският министър-председател Матеуш Моравецки да заяви незабавно в отговор, че Варшава е против предислокацията на разположените в Германия войски на САЩ към Полша, и той на свой ред призова Германия да увеличи разходите си за въоръжение съгласно предписанията на НАТО - до два процента от БВП.

По думите на Моравецки, германските разходи за отбрана в момента не съответстват на поетите от страната ангажименти.

Германия дава над 760 милиона евро за американските военни

За последните седем години германското правителство е изразходвало над 760 милиона евро за поддръжката на американския контингент в страната. Освен друго, част от парите са отишли за пенсии на бившите служители и за експлоатацията на земи и сгради.

Още сто милиона евро са били вложени в строителството на американски бази. От 480-те милиона евро, отделени от правителството между 2012-а и 2019-а година за строителството на разположените в Германия военни обекти на партньори от НАТО, почти всички средства са били за обекти на Съединените щати.

Американският контингент в Германия е най-големият в Европа

Германия е неотделима част от отбранителната стратегия на САЩ по време на Втората световна война, когато американците заедно със своите съюзници - Великобритания, Франция и СССР, разделят страната на окупационни зони и ги управляват в продължение на десет години.

През 1955-а Германия е приета в НАТО, паралелно окупационният режим е отменен и държавният суверенитет е възстановен. Сключеното тогава Парижко споразумение, което регламентира разположението на войски на НАТО на територията на Германия, е в сила и до днес.

През 1990-а в Германия има около 400 000 чуждестранни войници, половината от които - американци. По-късно броят на американските войски в страната е рязко намален. Това се обяснява както с падането на Берлинската стена и края на Студената война, така и с появата на нови конфликти в други региони на планетата - например началото на първата война в Персийския залив.

Въпреки че американското военно присъствие е намалено, в Германия и досега се намира най-големият контигент на САЩ в Европа - почти 40 000 души. Повече американски войници са дислоцирани само в Япония - там те са към 50 000.

ВВС, пехота, авиация

На територията на Германия в момента са разположени пет от седемте американски гарнизона в Европа (другите два са в Италия и в Белгия). Щаб-квартирата на американската армия е във Висбаден, а щаб-квартирата на американското морска пехота - в Беблинген. Американските авиобази се намират в Рамщайн и в Шпангдалем.

Освен това се смята, че в германската въздушна база Бюхел се съхраняват до 20 американски ядрени бойни глави. А базата Рамщайн се използва и за център на управлението на безпилотните самолети, използвани в Йемен и в други държави.

Важно е да се отбележи също, че в американските въздушни бази пребивават не само военните и техните семейства, но и многоброен цивилен персонал. Базата Рамщайн, например, прилича на неголямо градче - наред с военните обекти, там има американски училища, търговски центрове, поща и полицейски участък. Често американският долар е единственото използвано платежно средство.

Базите нерядко са най-големият, ако не и единственият работодател на местното население в района. Така например, след закриването на американския гарнизон в баварския град Бамберг, местната икономика понася сериозни загуби.

Източник: blitz.bg