САЩ, Обединеното кралство и Канада наложиха санкции на бившия управител на централната банка на Ливан

...
Съединените щати, Обединеното кралство и Канада наложиха санкции на бившия
Коментари Харесай

Съединените щати, Обединеното кралство и Канада наложиха санкции на бившия дългогодишен управител на централната банка на Ливан Риад Саламе, който е обвинен в корупция.

Страните обявиха санкциите в четвъртък, обвинявайки Саламе, че е допринесъл за разрушаването на върховенството на закона в Ливан чрез корупционни действия, които обогатиха него и неговите сътрудници.

„Саламе злоупотреби с властовата си позиция, вероятно в нарушение на ливанския закон, за да обогати себе си и своите сътрудници, като прехвърли стотици милиони долари през различни фиктивни компании, за да инвестира в европейски недвижими имоти“, каза Министерството на финансите на САЩ в изявление.

Санкциите важат и за брата на бившия губернатор Раджа Саламе и бившия му помощник Мариан Хоайек. Вашингтон и Лондон също санкционираха Анна Косакова, която има дете от Риад Саламе, а САЩ допълнително избраха да санкционират сина му Нади Саламе.

Санкциите замразяват активите на Риад Саламе и неговите сътрудници и забраняват транзакциите между тях и американски граждани или фирми.

​​Канадският външен министър Мелани Джоли каза, че санкциите изпращат посланието, че страните „няма да толерират актовете на значителна корупция, които допринесоха за икономическия колапс на Ливан“.


Саламе отхвърли обвиненията в корупция и каза, че ще ги оспори, като добави, че някои от активите му вече са били замразени при предишни разследвания.

Опетнено наследство

Изпадналият в немилост бивш управител на централната банка, известен като Banque du Liban, напусна поста си на 31 юли, след като изпълняваше длъжността от 1993 г. Някога смятан за финансов гений, Саламе сега има опетнено наследство поради колапса на Банковият сектор на Ливан и обвинения в корупция у дома и в чужбина.

През февруари Ливан го обвини в присвояване, пране на пари и укриване на данъци.

През май френските и германските власти също издадоха заповеди за ареста му, като Интерпол го обяви за издирване и от двете страни по обвинения в пране на пари.

През март миналата година Франция, Германия и Люксембург конфискуваха активи на стойност 120 милиона евро (135 милиона долара) при разследване на богатството му.

Европейски дипломатически източник каза, че Саламе скоро ще бъде съден в Париж.

Саламе каза, че е бил превърнат в изкупителна жертва за осакатяващата икономическа криза в Ливан.

Десетилетия на корупция от страна на държавни служители са довели до загуба на 98 процента от стойността на ливанската валута спрямо щатския долар. Много хора държат Саламе и неговите сътрудници отговорни, обвинявайки ги в лошо управление на икономиката на страната.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР