Съединените щати няма да премахнат Судан от списъка с държави

...
Съединените щати няма да премахнат Судан от списъка с държави
Коментари Харесай

САЩ няма да вадят Судан от списъка на държави - спонсори на тероризма

Съединените щати няма да отстранен Судан от листата с страни спонсори на тероризма, до момента в който управлението и политиките на страната не се трансформират и военните не сдадат властта. Това съобщи през вчерашния ден формален представител на Съединени американски щати, представен от Ройтерс

"Ще бъдем подготвени да разгледаме премахването на Судан от листата на страните, спонсориращи тероризма, в случай че има забележителна смяна в управлението и политиките на страната ", съобщи представителят на Държавния департамент.

Правителството на Тръмп прекрати договарянията за нормализиране на връзките със Судан, откакто предходната седмица военните смъкнаха ветерана автократ Омар Башир и обявиха, че поемат контрола за две години, след което ще свикат избори.

Този ход бе отритнат протестиращите по улиците, които седмици наред оказваха напън върху Башир да се отдръпна и приканиха

военните да предадат властта на цивилни.

Судан бе избран за страна спонсор на тероризма през 1993 година, по времето някогашния президент на Съединени американски щати Бил Клинтън. Това прекъсна достъпа на Судан до финансовите пазари и задуши стопанската система на африканската страна.

Вашингтон анулира 20-годишно комерсиално ембарго против Судан през 2017 година и бе в развой на разискване за премахването му от американския черен лист,

Но откакто военните направиха прелом на 11 април, американското държавно управление анулира идващия кръг от договарянията, плануван за края на април.

"Важно е да се почита волята на хората и да бъде дадена опция на суданския народ за кротичък преход ", съобщи формалният представител, добавяйки, че в този миг изваждането от листата е "извън въпрос " и рестриктивните мерки остават в действие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР