Съединените щати не искат война с Иран, заяви американският президентът

...
Съединените щати не искат война с Иран, заяви американският президентът
Коментари Харесай

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Съединените щати не желаят война с Иран, съобщи американският президентът Доналд Тръмп. Пред публицисти той разгласи, че е допустимо Иран да стои зад офанзивата против Саудитска Арабия през уикенда. „ Казах, че мислим, че знаем кой е виновен за офанзивите. Но не съм посочвал никого. Изглежда обаче, че е бил Иран “.
Според него петролът не е поскъпнал чак толкоз доста след нападенията против саудитските петролни уреди.

Тръмп добави, че Съединените щати имат разнообразни разновидности за ответни дейности след нападенията, само че не посочи какви са те. Възможно е Съединени американски щати да оказват помощ на Саудитска Арабия, добави американският президент, както и посочи, че това не значи, че Вашингтон е заречен протекция на Рияд.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи, че няма доказателства, че офанзивата против петролните съоръжения е осъществена от йеменски бунтовници и упрекна непосредствено Техеран за нападението.

Лидерът на републиканското болшинство в Сената на Конгреса на Съединените щати Мич Макконъл също упрекна Иран за нападенията през уикенда против петролни уреди в Саудитска Арабия и изиска интернационалните ответни дейности, съобщи Ройтерс.

Много сенатори и членове на Камарата на представителите побързаха да насочат обвинявания към Иран, следвайки образеца на президента. Те обаче се отнесоха сдържано към опцията за американски военни дейности, изключително преди да имат цялостна изясненост за причинителя на офанзивите, показва Ройтерс. Законодатели подчертаха, че Конгресът, а не президентът, има правото да афишира война и предизвестиха да не се подхващат никакви прибързани военни дейности.

Междувременно стана ясно, че Саудитска Арабия ще предложения интернационалните специалисти и чиновници на Организация на обединените нации за следствие на офанзивите против нейната най-голяма рафинерия, довели до срив на петролните доставки от кралството. По първични данни, нападенията са засегнали към половината от петролното произвеждане на кралството.

Атаките против саудитски петролни съоръжения доведоха и до внезапен скок в цените на другите типове недопечен нефт.

В рамките на вчерашния ден лондонският вид Брент скочи с 14,6 % до над 69 $ за варел. Според организация Блумбърг това е най-голямото на ден нарастване на цената на сорта, откогато тя има обозначителен темперамент. Американският лек недопечен нефт нарастна с 14 % до съвсем 63 $ за варел.

Поскъпването се дължи на обстоятелството, че атакуваните саудитски петролни съоръжения обезпечават 5 % от световното произвеждане на нефт.

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа се намалиха в края на сесията в понеделник. Инвеститорите към момента осмислят ескалацията на напрежението в Близкия изток след офанзивите над петролното произвеждане в Саудитска Арабия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР