Съединените щати не доставят на Украйна ракети с голям обсег

...
Съединените щати не доставят на Украйна ракети с голям обсег
Коментари Харесай

Генерал Мили назовава оръжия, които би получила Украйна вместо ATACMS

Съединените щати не доставят на Украйна ракети с огромен обхват ATACMS, а обмислят други разновидности, които биха разрешили на украинската войска да усили обсега си на бойните си дейности, съобщи ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете военачалник Марк Мили в изявление за Defense One.

Ракетата ATACMS има обхват на деяние към 300 км, което е доста повече от всяка друга система, която Съединени американски щати са доставяли на Украйна до момента.

Според висшия военачалник Съединени американски щати разполагат със относително малко ATACMS и американската войска би трябвало да поддържа ресурси от такива значими оръжия. Но има и други системи, които могат да работят в сходен диапазон: " Има да вземем за пример безпилотни летателни апарати. Британците имат няколко системи ", сподели Мили.

Освен това, сподели Мили, военният спор в Украйна е разкрил " необикновен ритъм на ползване на стандартни муниции " и в този момент Съединени американски щати преразглеждат оценките за нуждата от тях при положение на огромна война.

В момента САЩ разполагат с задоволително муниции, само че през идващите няколко години отбранителната промишленост ще работи за разширение на потенциала си, сподели генералът.

" Ако участвате в огромна война сред велики сили - сподели Мили, - не подценявайте количеството муниции, които ще са ви нужни ".

Генерал-лейтенант в оставка от въоръжените сили на Съединени американски щати и някогашен командващ на американските войски в Европа Бен Ходжис съобщи, че Украйна трябва да получи ракети ATACMS в допълнение към установките HIMARS, които към този момент са на въоръжение във въоръжените сили.

Тези ракети са нужни, наред с другото, и за освобождението на Крим, твърди военният. Ходжис обаче не изключи опцията Украйна да получи сходни оръжия:

" О`К ", F-16, АТАСМС, безпилотни самолети " Сив орел ", дребни бомби с наземно изстрелване, Storm Shadow и редица други оръжия.

Името на системата няма никакво значение. Това, което има значение, е резултатът, който желаете да постигнете. Казано с елементарни думи, би трябвало да определите какви качества (не системи, а качества!) са ви нужни, с цел да изолирате Крим, тъй че руснаците да не могат да възстановят Керченския мост или така наречен сухопътен мост от Мариупол през Мелитопол до Крим - съобщи Ходжис.

В същото време Съединени американски щати се опълчват на даването на Украйна на ракети с обхват на деяние до 300 км в продължение на една година от страх да не ескалира спорът, макар че същите HIMARS изиграха основна роля в освобождението на южния десен бряг през ноември 2022 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР