Съединените щати на този етап не могат да потвърдят дали химическо

Съединените щати на този етап не могат да потвърдят дали химическо ...

САЩ не могат да потвърдят за химическа атака в Идлиб.


Съединените щати на този етап не могат да потвърдят дали химическо оръжие е било използвано при последните атаки в провинция Идлиб в Сирия и продължават разследването, заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус пред репортери в четвъртък, предаде "Спутник".

Събрани са голям брой свидетелства на очевидци и данни за пострадали, каза той.

Във вторник Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон събира информация за това дали е бил употребен хлор в Северозападна Сирия на 19 май. Той добави, че САЩ виждат доказателства, че сирийското правителство може да използва химическо оръжие.

В сряда обаче специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри призна пред Конгреса, че САЩ не могат да потвърдят скорошните съобщения, че в Идлиб са използвани химически оръжия.

В петък руското министерство на отбраната съобщи, че бойците от терористичната група от Фронта Нусра се готвят за атака в Идлиб.

Ръководителят на руския център за сирийско помирение, генерал-майор Виктор Купчишин, каза във вторник, че терористи, действащи в зоната за обезвреждане на Идлиб, притежават значително количество отровни вещества, за да ги използват в организирани провокации, насочени към обвинения. сирийската армия от "химически атаки" срещу цивилното население.

По данни на ООН, над 150 хиляди души са напуснали Идлиб и Хама, за да се спасят от бойните действия.

Източник: blitz.bg