Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност

...
Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

САЩ блокираха резолюция на ООН за хуманитарни паузи в конфликта в Газа

Съединените щати постановиха несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща за паузи в спора сред Израел и палестинските бойци на " Хамас ", тъй че да се обезпечи достъп на филантропична помощ до линията Газа, оповестява " Ройтерс ".

Гласуването на направения от Бразилия текст беше два пъти отлагано през последните няколко дни, до момента в който за обезпечаването на достъп на помощ до Газа.

Дванадесет членове на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации гласоподаваха в поддръжка на проектотекста, а Русия и Англия се въздържаха.

" Ние сме на място и вършим тежката работа на дипломацията ", акцентира посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд пред 15-членния съвет след гласуването. " Вярваме, че би трябвало да оставим дипломацията да изиграе ролята си. Да, резолюциите са значими. И да, този съвет би трябвало да се изкаже. Но дейностите, които подхващаме, би трябвало да бъдат въз основа на обстоятелствата на място и да поддържат директните дипломатически старания. Това може да избави животи. Съветът би трябвало да разбере това вярно ", настоя тя.

Вашингтон обичайно защищава своя съдружник Израел от всевъзможни дейности на Съвета за сигурност.
 Пропалестински демонстрации се организираха по света
Пропалестински демонстрации се организираха по света

Махмуд Абас разгласи тридневен печал

" Току-що още веднъж станахме очевидци на лицемерието и двойните стандарти на нашите американски сътрудници ", разгласи посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя. Изготвената от Русия резолюция, призоваваща за филантропично преустановяване на огъня, също не беше призната в понеделник.

По-рано през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за неотложно филантропично преустановяване на огъня , с цел да се даде опция за освобождение на заложници и достъп на филантропична помощ до Газа.

Посланикът на Китай в Организация на обединените нации Джан Джун упрекна Съединени американски щати, че са предиздвикали членовете на Съвета да повярват, че резолюцията може да бъде призната, откакто не са коментирали или изразили опълчване по време на договарянията.

" Окончателният резултат от гласуването е просто необикновен ", посочи той пред съвета.

Томас-Грийнфийлд отбелаза, че Съединените щати са разочаровани, че проекторезолюцията не загатва правото на Израел на самозащита и упрекна " Хамас " за филантропичната рецесия в Газа.
 Съединени американски щати предизвестиха
Съединени американски щати предизвестиха " Хизбула ": Не нападайте Израел

Ясен сигнал за Близкия изток

" Ние работим с Израел, неговите съседи, Организация на обединените нации и други сътрудници за справяне с филантропичната рецесия в Газа. Изключително значимо е храна, медикаменти, вода и гориво да стартират да постъпват в Газа допустимо най-скоро ", настоя тя. " Нека бъдем ясни: дейностите на самата формация " Хамас " доведоха до това - до тази тежка филантропична рецесия в Газа ".

В проекторезолюцията се приканва Израел - без обаче да го посочва - да анулира заповедта си цивилни и чиновници на Организация на обединените нации в Газа да се изтеглят на юг от палестинския анклав и се осъждат " терористичните офанзиви на " Хамас ".

Миналата седмица - съвсем половината от популацията - да се изтеглят на юг, до момента в който се приготвя за сухопътна атака в отговор на най-тежкото нахлуване на " Хамас " против цивилни в 75-годишната история на Израел.

я подложи на интензивни бомбардировки. Страната се зарече да унищожи " Хамас ", откакто ислямистката въоръжена формация умъртви 1400 души взе заложници при офанзива на 7 октомври.

Палестинските управляващи настояват, че над 3000 палестинци са били убити.

Проекторезолюцията на Организация на обединените нации осъжда всяко принуждение и враждебни дейности против цивилни и всеки терористичен акт и приканва за неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници.
 Байдън - печален и засегнат, упрекна палестинската страна за ударената болница
Байдън - печален и засегнат, упрекна палестинската страна за ударената болница

Той даде обещание да даде на Израел всичко належащо, с цел да се защити
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР