Съединените щати наложиха вето на резолюция на ООН, призоваваща за

...
Съединените щати наложиха вето на резолюция на ООН, призоваваща за
Коментари Харесай

САЩ наложиха вето на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Газа

Съединените щати постановиха несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации, призоваваща за неотложно преустановяване на огъня в разкъсваната от война Ивица Газа, на фона на възходящата угриженост за броя на жертвите измежду цивилното население там, заяви Си Ен Ен.


13 страни поддържаха резолюцията, до момента в който Съединените щати постановиха несъгласие, а Обединеното кралство се въздържа.

В проектоверсията на резолюцията, показана от ОАЕ, се призоваваше за " неотложно филантропично преустановяване на огъня ", както и за " неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници " и " обезпечаване на филантропичен достъп ".

Към напъните се причислиха минимум 97 други страни, които поддържаха проектозакона, направен от ОАЕ.

Преди това Съединени американски щати алармираха, че не утвърждават проектотекста. Един от петте непрекъснати членове на съвета с право на несъгласие, Съединени американски щати неведнъж са се противопоставяли на апелите за " преустановяване на огъня ", наблягайки това, което настояват, че е правото на Израел да се пази след терористичната офанзива на Хамас.

В проекторезолюцията беше прибавен текст за заложниците, които палестинската терористична формация към момента държи в Газа, с вярата да се хареса на Вашингтон.

Гласуването беше шестият опит на 15-членната група да реализира консенсус по отношение на продължаващата война сред Израел и Хамас. Само едно предходно гласоподаване беше сполучливо, при което предишния месец се призоваваше за определяне на " филантропични паузи и коридори " в Газа.

Гласуването последва рядкото позоваване от страна на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш на член 99 от Устава на Организация на обединените нации, който му разрешава да свика съвещание на Съвета за сигурност по " въпрос, който може да утежни съществуващите закани за поддържането на интернационалния мир и сигурност ".

Този мощен инструмент не беше употребен от 1989 година насам./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР