Съединените щати могат да се измъкнат на косъм от рецесията

...
Съединените щати могат да се измъкнат на косъм от рецесията
Коментари Харесай

САЩ може да избегнат рецесия, но Европа едва ли ще има такъв късмет

Съединените щати могат да се измъкнат " на косъм " от рецесията с помощта на устойчивия си пазар на труда, само че стопанските системи на еврозоната и Англия евентуално ще изпаднат в такава. Това заяви американската банка " Морган Стенли " (Morgan Stanley), до момента в който различен американски заемодател - " Голдман Сакс " (Goldman Sachs) - съобщи, че чака " доста " понижение на инфлацията в Съединени американски щати през идната година, съобщи Ройтерс.

Съществуват опасности пред международната стопанска система, съгласно специалистите на " Морган Стенли ", които в този момент чакат тя да нарасне с 2,2 на 100 през 2023 година.

През идната година капиталовата банка предвижда ясно разделяне сред развитите стопански системи, които са в криза или са покрай такава, и нововъзникващите стопански системи, които се възвръщат умерено.

Очакваното наново отваряне на Китай, след съвсем три години на пандемични ограничавания, се чака да докара до възобновяване на локалната стопанска система, както и на други нововъзникващи азиатски пазари, сочат най-новите разбори на " Морган Стенли ". Икономиката на Китай ще нарасне с 5 на 100 следващата година, изпреварвайки междинния растеж от 3,7 на 100, предстоящ за нововъзникващите пазари.

Средният стопански напредък измежду 10-те най-развити страни се планува да бъде едвам 0,3 на 100.

" Икономиката на Съединени американски щати просто заобикаля рецесията през 2023 година, само че приземяването не се усеща толкоз меко, защото растежът на работните места се забавя доста и равнището на безработица продължава да пораства ", пишат още специалистите на " Морган Стенли ", съгласно които американският БВП ще се разшири с 0,5 на 100 през 2023 година.

Те считат, че ръководството за федерален запас (УФР) ще поддържа високи лихви и през идната година, защото инфлацията остава мощна след пика си през четвъртото тримесечие на актуалната година.

Междувременно " Голдман Сакс " разгласи, че планува " забележителен " спад на инфлацията в Съединени американски щати през идната година поради облекчение на проблемите при веригите за доставки, скок при цените на наемите, и по-бавния напредък на заплатите.

Разходите за персонално ползване, деликатно следени от УФР, се чака да спаднат до 2,9 на 100 до декември 2023 година, по отношение на 5,1 на 100 все още.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР