Съединените щати могат да покрият на 100% нуждите на Беларус

...
Съединените щати могат да покрият на 100% нуждите на Беларус
Коментари Харесай

Помпео: САЩ могат да покрият на 100% нуждите на Беларус от петрол и газ

Съединените щати могат да покрият на 100% потребностите на Беларус от нефт и газ, съобщи американският държавен секретар Майк Помпео по време на днешното си посещаване в Минск, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Майк Помпео даде обещание същински прогрес в връзките на Съединени американски щати с Беларус, по време на днешното си посещаване в беларуската столица, съобщи Франс прес. Това е първата аудиенция на американски държавен секретар в Беларус от 1994 година

Наблюдава се стопляне на връзките сред Вашингтон и Минск след дълъг интервал, в който те бяха замразени, отбелязва Франс прес.
Визитата на Помпео в Беларус е част от обиколката му на някогашни републики от Съюз на съветските социалистически републики, която стартира в Украйна и ще продължи в Казахстан и Узбекистан.

Беларус, който е непосредствен съдружник на Москва, по-рано бе определян от Съединени американски щати като " последната тирания в Европа ".

" Имаме религия в способността ни дружно да реализираме същински прогрес във всички аспекти на нашите връзки ", съобщи Помпео на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко.
Лукашенко изрази удовлетворение от визитата на Помпео в Беларус.
" Много добре е, че поехте риска да дойдете в Минск след другите недоразумения сред Беларус и Съединените щати ", посочи беларуският водач.

Беларуският президент увери Помпео, че Беларус независимо ще избере своя път на развиване и няма желание да става част от друга страна. Това стана ясно от изказване на самия Помпео пред публицисти след срещата му с Лукашенко.

" Господин Лукашенко сподели: Беларус е суверенна и самостоятелна страна и ние не можем да сме част от която и да е друга страна ", посочи американският държавен секретар.

Лукашенко направи изказването си на фона на засилилия се напън на Русия върху Беларус, изразяващ се в увеличение на цените на енергийните доставки и орязването на дотации. Москва твърди, че Беларус би трябвало да се съгласи на по-дълбока икономическа интеграция с Русия, в случай че желае да получава енергийни доставки на цените на съветския вътрешен пазар.

По време на визитата си в Беларус Помпео се срещна и с беларуския външен министър Владимир Макей.

" Съединените щати желаят да оказват помощ на Беларус с построяването на суверенна страна ", сподели Помпео на взаимна конференция с Макей. Американските производители са подготвени да доставят на Беларус нефт на конкурентни цени, сподели Помпео при срещата си с беларуския министър.

" Ние сме най-големият енергиен производител на света и единствено би трябвало да ни се обадите ", акцентира държавният секретар.
Беларус търси различни снабдители на нефт след спор с обичайния си снабдител Русия, отбелязва Ройтерс.

Русия спря петролните доставки за Беларус след 31 декември, напомня Асошиейтед прес. Двете страни не съумяха да се договорят за цената на доставките за тази година по време на договарянията за задълбочаване на икономическата интеграция посред им. Спирането на съветските петролни доставки за Беларус не засегна доставките за Европа, само че се отрази отрицателно върху Беларус, който разчита на Русия за над 80 % от енергийните си потребности.

Заради спрените съветски доставки предишния месец Минск стартира да доставя газ от Норвегия. Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи през вчерашния ден, че страната му договаря за спомагателни петролни доставки със Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР