Съединените щати, които се оказаха епицентър на епидемията от новия

...
Съединените щати, които се оказаха епицентър на епидемията от новия
Коментари Харесай

САЩ поискаха от Турция сапун, маски и чували за трупове

Съединените щати, които се оказаха епицентър на епидемията от новия ковид, са поискали от Турция да им изпрати сапун, маски и чували за трупове, оповестява турската частна телевизия НТВ.

Досега Турция е получила молби за помощ от общо 93 страни, като е дала отговор на 32 от тях.

Чрез турското посолство във Вашингтон Съединени американски щати са предали на Турция лист с артикули, от които се нуждаят, оповестява в. " Хюриет ".

В листата, който е предаден на министерството на индустрията и технологиите, попадат кревати, маски, ръкавици, очила, респиратори, мобилни рентгени, антибиотици, морфин, дезинфектант на алкохолна основа, противовирусни ваксини и прочие

Съединени американски щати декларират подготвеност да платят за материалите, ако Турция разполага с повече в сравнение с самата тя се нуждае, или да одобряват бартер.

Докато медицинските управляващи в целия свят поставят старания да се снабдят с повече апарати за белодробна вентилация за лекуване на пациенти с COVID-19, някои лекари се отхвърлят от потреблението им, когато това е допустимо, предава АП.

Причината? В някои лечебни заведения беше записана извънредно висока смъртност на пациентите, сложени на сходни устройства. Медиците се тормозят, че за това са отговорни самите обдишващи апарати.

Механичните вентилатори вкарват О2 в белите дробове на заболелите, откакто те престанат да действат обикновено. Това изисква слагането на пациента под анестезия и вкарването на тръба в гърлото му. Смъртните случаи при заболелите, подложени на сходна процедура, са постоянно събитие, без значение от повода, заради която имат потребност да им се помогне да дишат.

Около 40 до 50 % от пациентите с изострен респираторен дистрес синдром умират, до момента в който са сложени на апарати за белодробна вентилация.

Но в най-тежко засегнатия от пандемията американски град Ню Йорк беше установено, че 80 и повече % от хората с Ковид-19, подложени на тази процедура, починаха по време на обдишването.

" По-високи равнища на смъртност от елементарните бяха регистрирани на всички места в Съединени американски щати ", разяснява доктор Албърт Рицо, основен здравен контрольор в Американската белодробна асоциация.

Подобни сведения дойдоха също от Китай и Англия. В един от британските отчети смъртността възлизаше на 66 %, а тези от китайския град Ухан посочваха 86 % летални изходи.

Причините за тревожния % смъртни случаи при тази процедура към момента не са известни. Сигурно те са свързани и с това какъв е бил здравният статус на пациентите, преди да са били инфектирани. Или би трябвало да се вземе под внимание на какъв стадий е била заболяването, преди да бъдат сложени на изкуствена вентилация.

Но доста медици си сложиха резонния въпрос дали тези машини не утежняват в допълнение нещата. Като евентуално провокират или утежняват рисковата бурна имунна реакция на организма.

Това може и да е нечиста сделка. Но е открито сигурно, че кислородът, вкарван в белите дробове под налягане, ги поврежда с времето.

" Даваме си сметка, че механичната вентилация не е безвредна, акцентира доктор Еди Фан, специалист по респираторни лекувания в Многопрофилната болница в Торонто. Едно от най-важните открития през последните десетилетия се състоеше в това, че здравната вентилация може да усили пострадванията в белия дроб и би трябвало доста деликатно да я използваме ".

Опасностите могат да бъдат лимитирани, като се контролира налягането на кислорода и размерът на вдишванията, предоставени от машината, добави доктор Фан.

Но някои лекари избират да забавят колкото е допустимо повече изкуствената вентилация и да употребяват други способи.

Пробва се с слагането на пациентите да лежат по стомах. По този метод разнообразни елементи на белия дроб могат да се оросяват по-добре с О2. Други лекари опитват, като подават повече О2 през носа на болния с тръби или други устройства. /banker.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР