Съединените щати информираха Турция, че изтеглянето на кюрдските сили от

...
Съединените щати информираха Турция, че изтеглянето на кюрдските сили от
Коментари Харесай

Кюрдските бойци са се изтеглили от зоната за сигурност в Сирия

Съединените щати осведомиха Турция, че изтеглянето на кюрдските сили от " зоната за сигурност ", която Анкара желае да откри в Северна Сирия, е завършило, съобщи нощес турското министерство на защитата в официално съобщение, представено от Ройтерс и Франс прес.

" На този стадий няма потребност от нова интервенция " отвън региона на сегашната военна атака, се прибавя в официалното съобщение.
Според турски дипломатически източник кюрдското евакуиране било доказано от американския държавен секретар Майк Помпейо пред турския му сътрудник Мевлют Чавушоглу в телефонен диалог.

На 17 октомври Вашингтон и Анкара реализираха съглашение, предвиждащо прекъсване на турската военна интервенция " Извор на мира " в Северна Сирия за пет дни. През този период, който изтече през вчерашния ден в 19.00 часа по Гринуич, сирийските кюрдски милиции Сили за отбрана на народа (СЗН), обсъждани от Анкара като терористична организация, обвързвана с Кюрдската работническа партия (ПКК), трябваше да се изтеглят от плануваната зона за сигурност на дълбочина от 32 км от турско-сирийската граница, да оставят оръжието си и да отстранен укрепленията си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано през вчерашния ден, че Съединените щати не са изпълнили напълно обещанията си в границите на съглашението сред Анкара и Вашингтон от предходната седмица за краткотрайно преустановяване на турската атака в североизточна Сирия, съобщи Ройтерс.

" Съединени американски щати не извършиха всички свои обещания. Ако тръгнем на отстъпки, ще отворим пътя за терористичната организация ", съобщи Ердоган, представен от турската телевизия Ен Ти Ви.

Това изказване беше първата реакция на Анкара след приключването на 120-часовия период през вчерашния ден в 19.00 часа по Гринуич, даден на кюрдските милиции да се изтеглят от североизточна Сирия, според съглашението сред Турция и Съединени американски щати за спиране на интервенцията " Извор на мира ", отбелязва ТАСС.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР