Съединените щати и съюзниците им в Съвета за сигурност на

...
Съединените щати и съюзниците им в Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

САЩ вече предложи проекторезолюция за избори във Венецуела

Съединените щати и съдружниците им в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации излязоха със взаимна проекторезолюция, призоваваща за даване на интернационална помощ на Венецуела и за осъществяване на президентски избори. Въпреки че към момента не е избрана дата за гласоподаване на американския план и договарянията не престават, Русия евентуално ще употребява правото си на несъгласие да го блокира като част от поддръжката си за режима на Никола Мадуро, написа БГНЕС.
Текстът показва " цялостна поддръжка за Народното събрание като единствената демократично определена институция във Венецуела ". Председателят на законодателния орган Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за краткотраен президент на Венецуела, оспорвайки ръководството на Мадуро. Проекторезолюцията акцентира " дълбоката угриженост от насилието и несъразмерната приложимост на мощ от венецуелските сили за сигурност против невъоръжени, мирни протестиращи ". Тя също по този начин " приканва за неотложно започване на политически развой, водещ до свободни, почтени и надеждни президентски избори с интернационално наблюдаване на изборите, в сходство с конституцията на Венецуела ". Текстът изисква генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш " да помогне " в реализирането на такива избори. В документа се " акцентира нуждата от попречване на по-нататъшно утежняване на филантропичната обстановка във Венецуела и улеснение на достъпа и даването на помощ на всички нуждаещи се на цялата територия на Венецуела ".
Москва към този момент възнамерява да предложи различен текст на американския. В него се натъртва на това да се реши рецесията с " всички вероятни мирни ограничения ".
Хуманитарната помощ, изпратена от Съединените щати, дойде в колумбийския град Кукута на границата с Венецуела, само че Мадуро отхвърли да пусне пратките. Гуайдо съобщи в петък, че е подготвен да предприеме всички нужни ограничения, в това число разрешаване на американска военна интервенция, с цел да смъкна Мадуро от власт и да облекчи филантропичната рецесия.
Междувременно настоящ полковник във венецуелската войска отдръпна своята поддръжка от президента Николас Мадуро, подкрепяйки водача на опозицията Хуан Гуайдо.
" Деветдесет % от нас във въоръжените сили сме в действителност нещастни. Ние сме употребявани, с цел да ги държим на власт ", съобщи полковник Рубен Пас Хименес във видеозапис, излъчен нощес. Той прикани сътрудниците си да оказват помощ за допускането на филантропична помощ във Венецуела.
Доставената пратка с филантропична помощ от Съединени американски щати понастоящем е в Кукута, Колумбия, на границата с Венецуела. Мадуро не позволи помощта да премине границата, като я дефинира като предвестител на американската инвазия.
Преди седмица генералът от военновъздушните сили Франсиско Янез също съобщи, че към този момент не поддържа Мадуро. Подкрепата на военните е от решаващо значение за контрола на властта във Венецуела.
Самопровъзгласилият се президент на Венецуела Гуайдо отхвърли да изключи опцията за разрешаване на интервенция на Съединените щати, която да помогне за свалянето от власт на президента Николас Мадуро и да облекчи филантропичната рецесия. Лидерът на опозицията направи опит да измести Мадуро предишния месец, обявявайки се за краткотраен президент - ход, приет от Съединени американски щати и към 50 други страни, в това число 20 от Европейския съюз и България. Под управлението на Мадуро стопанската система на богатата на нефт Венецуела се срина, оставяйки страната смутена от хиперинфлация, криза и дефицит на артикули от първа нужда като храна и медикаменти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР