Съединените щати и Китай се плъзгат към неизбежен конфликт, ако

...
Съединените щати и Китай се плъзгат към неизбежен конфликт, ако
Коментари Харесай

Китай за отношенията със САЩ: Плъзгаме се към неизбежен конфликт

Съединените щати и Китай се плъзгат към неминуем спор, в случай че Вашингтон не промени метода си към Пекин. Нещо повече, Съединени американски щати нямат право да подлагат на критика опцията азиатският колос да оказва помощ на Русия във войната ѝ в Украйна, до момента в който самите те дават оръжия на Тайван.

Това бяха част от острите послания на новия китайски външен министър Цин Ган, чиято първа конференция бе изпълнена с рецензии към Съединени американски щати и отбрана на връзките с Русия и пояснения за визията му каква може да е китайската опция на " западната система ", съобщи Дневник.

Той обрисува и външнополитическите цели на страната. Те, по думите му, са да бъде мотор на световната мощ и благоденствието; да въодушевява модернизацията, изключително в световния юг; да се обори обаче митът, че модернизацията е озападняване; да се предложат решения на световните проблеми - нещо невероятно в този момент, защото различен се е хванал за микрофона.

Ако Съединени американски щати не ударят спирачките

Отношенията с Москва стават все по-необходими, колкото по-нестабилен е светът, сподели Цин, който пое поста от Ван И. " Ако Китай и Русия работят дружно, светът ще има движеща мощ ", а " близкият контакт " сред двете страни почива в огромна степен на връзките на държавните глави. Отново изясни, че това партньорство не е ориентирано против никого. Преди 10 дни Пекин предложи позиция за преустановяване на войната в Украйна след посещаване на предшественика на Цин в Русия, само че тя не оферираше решение на трайните проблеми.

За него Съединени американски щати може да приказват за желанието си да се състезават с Китай, само че " в реалност, по този начин наречената конкуренция на Съединени американски щати изцяло въздържане и угнетяване, игра с нулев резултат, при която вие умирате, а аз пребивавам. "

Ако Съединени американски щати не ударят спирачките, а продължат да форсират по неверния път, никакви мантинели няма да спрат дерайлирането, сигурно ще има спор и опълчване.

" Мантинели " или " парапети " (guardrails) са терминът, който нормално употребяват Съединени американски щати, с цел да обяснят всички механизми, по които работят за деескалация с Китай. На среща с европейски медии, измежду които и " Дневнк ", през декември, представител на Държавния департамент изясни, че тези механизми се разискват при диалози на всякакво равнище сред Съединени американски щати и Китай без значение от изострящото се съревнование. За Ган обаче визията на Съединени американски щати за " мантинелите " е, че Китай не трябва да дава отговор с думи или каузи на офанзиви или клюки.

Първият посланик даде образец и със сваления китайски балон след прехвръкване над Съединени американски щати, за който Вашингтон твърди, че бил шпионски, а Пекин - че събирал данни за времето. " Възприятието и мненията на Съединени американски щати за Китай са съществено изкривени. Те считат Китай за главен зложелател и най-значимо геополитическо предизвикателство. Това е като да си си закопчал изкривено първото копче на ризата. "

Цин също по този начин приравни поддръжката на Съединени американски щати за Тайван, с който Китай желае " спокойно обединяване " (но и по отношение на който не изключва приложимост на сила), с възможната помощ за Русия във войната в Украйна.

В последните седмици Вашингтон все по-настойчиво предизвестява за риска Китай да направи сходна стъпка.

Съединени американски щати от своя страна са длъжни да оказват помощ на Тайван да се пази, според закон, признат към края на Студената война, откакто публично откриха дипломатически връзки с Китай и скъсаха тези с острова.

Китай упорства, че Тайван е " вътрешнокитайски " въпрос, макар демократично ръководещият се остров да отхвърля тази теза (и поддръжката за обединяването да е едноцифрена), а през вчерашния ден министърът на защитата в Тайпе да предизвести за повишаващ се риск от намеса на Пекин. Според Ган е " неуместно " високопоставени американски представители да се месят в този проблем.

" Тайванският въпрос е крайъгълният камък в политическите основи на връзките САЩ-Китай и първата алена линия, която не трябва да се пресича в връзките САЩ-Китай ", сподели още Цин.

" Невидима ръка "

Ган изрази и мнение, че войната в Украйна е достигнала до " сериозна точка " и в случай че спорът не спре в този момент, рецесията ще " излезе от надзор ".

Без да показва съответни страни или играчи, той изрази и схващането, че " невидима ръка " " употребява украинската рецесия, с цел да служи на съответен геополитически дневен ред ".

За войната в Украйна Китай твърди, че е безпристрастен, без значение от " безграничното другарство " с Русия. твърди, че поддържа териториалната целокупност на Украйна, само че не осъжда войната, въпреки някои компании да стопираха да вършат бизнес в Русия.

От началото на войната президентът Си Цзинпин се срещна няколко пъти с съветския си сътрудник Владимир Путин, само че не и с украинския Володимир Зеленски макар претенциите на Пекин за неутралитет. В съветски медии се появи информация, че Си може да отпътува за Русия, откакто завърши настоящата сесия на Националния национален конгрес (структура, отговаряща по форма на парламент) ЛИНК тази седмица, само че Цин не даде еднопосочен отговор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР