Съединените щати и Китай имат да извървят дълъг път за

...
Съединените щати и Китай имат да извървят дълъг път за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Търговското примирие не е търговския мир

Съединените щати и Китай имат да извървят дълъг път за решение на комерсиалните си разногласия, макар постигнатото тази седмица отчасти съглашение, което несъмнено е крачка напред. Това съобщи ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.
„ Търговското помирение не е същото като комерсиалния мир ”, акцентира тя.
Тази седмица американският президент Доналд Тръмп подписа съглашение с Китай, което поставя завършек на ескалацията, само че оставя настоящите мита за две трети от стоките, импортирани от азиатския стопански колос, съобщи БГНЕС.
В тирада пред Института за интернационална стопанска система „ Питърсън ” Георгиева дефинира съглашението като „ значима стъпка ”, само че предизвести, че „ следва доста работа за зарастване на счупванията сред двете най-големи стопански системи в света “.
В своя стопански разбор МВФ твърди, че комерсиалните спорове и мита са довели до понижаване на световния напредък с 0.8 %. Причината за това не се дължи на нарасналите мита, а на несигурността, която кара фирмите да се въздържат от вложение.
„ Ако би трябвало да обобщя тематиката при започване на новото десетилетие, тя би била все по-нарастващата неустановеност ”, съобщи Кристалина Георгиева.
Във връзка с вилнеещите сред САЩ и Европа разногласия, тя показа, че „ международната система за търговия се нуждае от доста надграждане ”.
Според Кристалина Георгиева, несигурността визира освен бизнеса, само че и хората, изключително поради възходящото неравноправие в доста страни.
Във Англия, да вземем за пример, „ 10% на популацията в този момент управляват съвсем толкоз благосъстояние, колкото и 50% от долните пластове “.
Тя предизвести, че „ несъразмерното неравноправие пречи на растежа и... може да подхрани популизма и политическите катаклизми ”.
Въпреки че държавните разноски за подкрепяне на най-бедните са от основно значение, „ прекомерно постоянно подценяваме финансовия бранш, който също може да има бездънен и дългогодишен позитивен или негативен резултат върху неравенството “.
В новото си изследване МВФ обръща внимание върху обстоятелството по какъв начин достъпът до финансовия бранш в Китай и Индия през 90-те години на предишния век „ проправи пътя за големи стопански облаги през 2000-те години ”.
„ Това, от своя страна, оказа помощ на 1 милиард души да се измъкнат от бедността ”, акцентира Георгиева.
Председателят на МВФ предизвести за остатъка, довел до световната финансова рецесия през 2008 година, и означи, че за мнозина рецесията в никакъв случай не е завършила - един от всеки четири младежи в Европа рискува да изпадне в беднотия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР