Съединените щати и Израел планират да проведат виртуална среща в

...
Съединените щати и Израел планират да проведат виртуална среща в
Коментари Харесай

САЩ и Израел обсъждат офанзивата в Рафах във виртуална среща

Съединените щати и Израел възнамеряват да проведат виртуална среща в понеделник, с цел да обсъдят различните оферти на администрацията на Байдън за израелска военна инвазия в Рафах, заяви Axios в неделя, цитирайки четирима израелски и американски чиновници.

Тази среща, която в началото беше планувана за предходната седмица, се трансформира в противоречива точка сред израелския министър председател Бенямин Нетаняху и президента Байдън.

След решението на Съединени американски щати предходната седмица да не наложи несъгласие на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща за преустановяване на огъня в Газа и освобождение на заложници, Нетаняху анулира срещата в символ на митинг.

Ден по-късно американски чиновници оповестиха, че Нетаняху дискретно комуникира с Белия дом, с цел да пренасрочи. Съобщението накара Нетаняху обществено да отхвърли плануваното посещаване на такава делегация.

Администрацията на Байдън изрази опасения, че интервенция в Рафа, където над милион палестинци търсят леговище, може да докара до обилни жертви и да утежни филантропичната рецесия в Газа.

Съобщава се, че довереният човек на Нетаняху, израелският министър по стратегическите въпроси Рон Дермър, го е посъветвал да форсира визитата на делегацията във Вашингтон, с цел да предотврати по-нататъшна ескалация с Байдън.

Според Axios висши израелски чиновници споделиха, че провеждането на тази среща е метод Нетаняху да „ избави лицето си “.

Срещата ще се организира посредством видеоконферентна връзка, като съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан ще управлява американската делегация. Представител на Израел ще бъде Дермър и съветникът по националната сигурност на Нетаняху Цачи Ханегби, дружно с висши чиновници на защитата и разузнаването, удостовери Axios.

Въпреки утвърждението на Нетаняху за действен проект за Рафах, в това число разпореждания за цивилна евакуация и филантропична помощ, той остава неотстъпчив по отношение на нуждата от навлизане. Той увери, че влизането в Рафах и неутрализирането на силите на Хамас там са от значително значение за успеха, добави Axios.

Забележките на Нетаняху на неотдавнашна конференция подчертаха неговия ангажимент към плануваната интервенция, само че се въздържаха да потвърдят пътуването на делегацията до Вашингтон, заяви Axios. Вместо това той даде обещание да откри метод да се ангажира с администрацията на Байдън по въпроса за Рафа.

Според Axios както Белият дом, по този начин и кабинетът на израелския министър-председател са отказали да дават мнения за идната среща.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР