Съединените щати и Европейският съюз предупредиха Косово да отстъпи в

...
Съединените щати и Европейският съюз предупредиха Косово да отстъпи в
Коментари Харесай

ЕС и САЩ предупредиха Косово да направи отстъпки на сърбите и заплашиха с последствия

Съединените щати и Европейският съюз предизвестиха Косово да отстъпи в опълчването със сърбите в северната част на страната и намекнаха за " последици " в противоположен случай , предава Ройтерс.

Предупрежденията пристигнаха, когато пратениците на Съединени американски щати и Европейски Съюз завършиха визитите си в Косово и Сърбия, с цел да успокоят напрежението, което прерасна в принуждение предходната седмица, при което в Северно Косово.

Насилието избухна, откакто косовските управляващи назначиха кметове етнически албанци ,, откакто сърбите, които съставляват болшинството в района,.

Американският делегат за Западните Балкани Габриел Ескобар сподели, че Косово би трябвало да даде по-голяма автономност на общините със сръбско болшинство , в случай че желае да се приближи до присъединение към НАТО и Европейски Съюз.

" Предприетите или непредприетите дейности могат да имат някои последици, които ще обиден елементи от връзките (между Косово и Съединените щати), не желая да стигаме до такава степен ", сподели Ескобар пред косовските медии във вторник, преди да отиде в Белград.

Той и Мирослав Лайчак от Европейски Съюз не прецизират какви други последствия може да понесе доминираното от етнически албанци държавно управление на косовския министър председател Албин Курти, в случай че не се съобрази с техните претенции.
 Путин употребява безпорядък на Балканите, с цел да отвлече вниманието на Запада
Путин употребява безпорядък на Балканите, с цел да отвлече вниманието на Запада

Москва употребява осведомителни интервенции и нагнетява етническо напрежение

" Не мисля, че тези неща се вземат решение с напън и посредством споменаване на последици и даже наказания ", сподели Курти пред кореспонденти.

" Имаме разногласия с пратениците на Европейски Съюз и Съединени американски щати, само че нашите двустранни връзки с Европейски Съюз и Съединени американски щати са отлични. "

Лайчак сподели в понеделник, че пратениците са показали оферти на Курти за деескалация на обстановката в Северно Косово, като добави, че са имали " дълга, почтена, сложна полемика ".

Съединените щати и Европейски Съюз приканиха Курти да отдръпна кметовете от офисите им и да изтегли специфичните полицейски елементи, които помогнаха за тяхното встъпване в служба в северните общини.

Те също по този начин приканиха за осъществяване на нови локални избори на север с присъединяване на сърбите и Косово да извърши съглашението от 2013 година за основаване на асоциация на сръбските общини, с цел да даде на тази общественост повече автономност.

Президентът на Косово Вьоса Османи сподели пред Ройтерс, че в тези общини, в случай че 20% от гласоподавателите подпишат петиция с искане за такива .

Високопоставен чиновник в Косово сподели пред Ройтерс, че западните народи, които твърдо са подкрепяли независимостта на страната, откогато тя публично се раздели със Сърбия през 2008 година - са предизвестили Курти, че Косово може да бъде изправено пред голям брой наказателни ограничения.

Миналата седмица Вашингтон анулира присъединяване на страната в ръководено от Съединени американски щати военно обучение Defender Europe.

Говорителят за външните работи на Европейски Съюз Петер Стано сподели, че Лаячак ще рапортува на висшия представител на Европейски Съюз външната политика Жозеп Борел, който по-късно ще се съветва със страните-членки на Европейски Съюз.

Той сподели, че " едвам тогава те ще обсъдят възможни последващи стъпки или ограничения според от това дали страните подхващат откровени и незабавни стъпки за деескалация или не ".

НАТО разполага с към 4000 бойци в Косово и като отговор на експлоадирането на насилието.
 Косово готово за нови избори, само че с условия към Сърбия
Косово готово за нови избори, само че с условия към Сърбия

Очаква се Вучич да се произнесе след срещата със специфичните пратеници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР