Съединените щати, Германия и Холандия обявиха спешни мерки заради информация

Съединените щати, Германия и Холандия обявиха спешни мерки заради информация ...

САЩ, Германия и Холандия обявиха мерки в Ирак заради "заплаха, свързана с Иран".Съединените щати, Германия и Холандия обявиха спешни мерки заради информация за заплаха в Ирак, свързана с подкрепяни от Иран сили, предадоха "Ройтерс" и Би Би Си.

Иран определи случващото се като "психологическа война" часове след като най-високопоставеният британски офицер в коалицията срещу "Ислямска държава" изрази съмнение, че притеснението за действия на Техеран се е увеличило на иракска територия. Напрежението между САЩ и Иран се повиши, след като Пентагонът обяви, че военното присъствие на САЩ в района трябва да се засили по-бързо с изпращане на ударна група със самолетоносачи и на стратегически бомбардировачи в района на Персийския залив.

"Не, няма повишена заплаха от подкрепяни от Иран сили в Ирак и Сирия," каза в брифинг от Багдад ген.-майор Кристофър Гика, британският заместник-командир на операцията срещу "Ислямска държава", цитиран от "Гардиън". "Знаем за присъствието им, ясно е. И ги наблюдаваме... Ако изглежда, че нивото на заплаха се увеличава, ще усилим мерките си за защита в съотвествие с това." Американското Централно командване обаче обори думите му в изявление - рядка практика при съюзниците.

Ден след коментарите му САЩ наредиха изтеглянето от посолството в Багдад и консулството в Ербил на всички от персонала, които не са необходими в извънредни ситуации.

Германия (със 160 войници в тренировъчните мисии) и Холандия (със 169 в траната) обявиха, че въоръжените им сили ще спрат мисиите заради регионаното напрежение. Говорител на министерството на отбраната в Берлин заяви, че страната има информация за потенциални атаки, подкрепяни от Техеран, и няма как да се извършват в момента, но това не значи, че няма да продължат.

Френската армия същевременно обяви, че няма подобни планове. Според източник, близък до министерството на отбраната и цитиран от "Ройтерс", "няма промяна за момента" на дейността на близо 300 военнослужещи в Ирак.

Източник: dnevnik.bg