Съединените щати, Франция, Великобритания, Германия и Япония са част от

...
Съединените щати, Франция, Великобритания, Германия и Япония са част от
Коментари Харесай

Китай обяви над 100 починали и 4500 болни от вируса, стотици европейци се евакуират

Съединените щати, Франция, Англия, Германия и Япония са част от страните, решили от нощес насам да изтеглят стотици поданици от китайския град Ухан и покрайнините. Това става в миг, когато карантината в Ухан и редица китайски градове включва още повече ограничавания поради новия ковид, записаните случаи на който се усилиха съвсем 100 пъти за седмица.

Тази нощ (българско време) Китай разгласи, че жертвите на ковид в страната към този момент са 106 души, откакто ден по-рано доказаните смъртни случаи бяха 81. Те към този момент включват и първия смъртен случай в Пекин, откакто имаше подобен и в Шанхай. Засега обаче регионът на град Ухан, откъдето потегли болестта, остава най-силно обиден.

Заразените са минимум 4515 души. Ден по-рано се говореше за 2835 болни. За момента болните отвън Китай са едвам няколко десетки, а в Европа те са четирима души - във Франция (трима) и в Германия (един човек). Директорът на Световната здравна организация се насочи към Китай поради болестта. Повече за разпространяването на ковид по света четете тук.

Мерки в Китай и в чужбина

Властите в Китай пробват да лимитират разпространяването с още ограничения. Пристигащите от провинция Хъбей ще бъдат следени в продължение на 14 дни (максималния инкубационен период) в Пекин и Шанхай. Началото на образователната година е отсрочено за неопределен срок в учебни заведения и университети в цялата страна. Стотици междуградски влакове няма да потеглят.

В самия Ухан блокадата, почнала с ограничавания на градския, жп и въздушен превоз предходната седмица, в този момент обгръща и персоналните коли, опитващи да изоставен града. Кметът обаче предизвести, че пет милиона души са напуснали града преди началото на новогодишните празници и блокадата.

Компании също взеха решение да лимитират пътуванията или да изтеглят чиновниците си. " Facebook " изиска от работещите за нея да се въздържат от пътувания до континентален Китай, в случай че не е неотложно, а на основания си в Китай личен състав подреди работа от вкъщи. Сходни ограничения разгласи швейцарската " Креди сюис ", " Нисан " ще е изтегля чиновниците си, както ще създадат и други автомобилни производители. Икономическите резултати на вируса пък към този момент се правят оценка в стотици милиарди долари.

 Китай разгласи над 100 умряли и 4500 заболели от вируса, стотици европейци се изтеглят
© Reuters

Мерки подхващат и страни в Азия. Казахтан разгласи, че стяга визовия режим за китайски жители и към този момент ще изисква медицински свидетелства, с цел да бъдат допускати китайци в страната. Филипините - островна страна с население над 100 млн. души - оповестиха, че няма да издават визи за китайци при идване в страната, с цел да подсигуряват, че няма да има случаи на болестта. Тайланд, страната с най-вече болни отвън Китай, разгласи, че ще преглежда всички пасажери от Китай, откакто инфектираните е усилиха тази нощ - от 8 до 14 души.

Починалите от вируса, причиняващ респираторна зараза, нормално са имали съпътстващи болести и са междинна или над междинната възраст. Смъртният случай от нощес в Пекин е бил при мъж над 50 години. Могат да се заразят обаче и възрастни, и деца - новите случаи в Тайланд са на възраст сред 6 и 70 години. Днес в същото време управляващите оповестиха, че признаците при деца са релативно леки спрямо тези при възрастните.

Според Пекин пациентите, при които болестта се демонстрира с леки признаци, могат да се излекуват за не повече от седмица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР