Съединените щати да признаят израелския суверенитет върху оспорваните Голански възвишения.

...
Съединените щати да признаят израелския суверенитет върху оспорваните Голански възвишения.
Коментари Харесай

Израел настоява САЩ да признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения

Съединените щати да признаят израелския суверенитет върху оспорваните Голански възвишения. Това настоя израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който през днешния ден дружно със съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън ще посетят региона. Болтън е в Израел, с цел да успокои американските съдружници по отношение на плануваното евакуиране на американските военни от Сирия. Израел се опасява, че то може да докара до възобновление на Ислямска страна в Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

"Когато отидете там, ще разберете чудесно за какво ние в никакъв случай не ще напуснем Голанските възвишения и за какво е значимо всички страни да признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения ", сподели Нетаняху.

Голанските възвишения са едва обитаема и хълмиста област в Близкия изток. По силата на интернационалното право принадлежат на Сирия, само че от 1967 година са окупирани от Израел, вследствие от така наречен "Шестдневна война ", известна също и като "Третата арабско-израелска война ". От 1981 година в региона са в действие и израелските закони. Голанските възвишения имат голямо стратегическо значение както за Сирия (обусловено от близостта им до Дамаск), по този начин и за Израел (заради водните източници и военния надзор над северната част на еврейската държава).

През 2000 година Ехуд Барак прави несполучлив опит да ги върне на Сирия, а на 25 май 2008 година външният министър Ципи Ливни слага като изискване за тяхното връщане скъсването на връзките на Сирия с Иран и избрани пропалестински организации.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР