Съединените щати бяха изключително агресивни с тежките икономически санкции, което

...
Съединените щати бяха изключително агресивни с тежките икономически санкции, което
Коментари Харесай

Санкциите на Вашингтон може да отблъснат държавите от долара

Съединените щати бяха извънредно нападателни с тежките стопански наказания, което може да накара централните банки да диверсифицират портфейла си от задгранични запаси, вместо да разчитат в огромна степен на щатския $. Това съобщи пред Си Ен Би Си един от шефовете на  Гал Луфт, ко-директор на основания във Вашингтон Институт за разбор на световната сигурност.

„ Централните банки стартират да задават въпрос “, сподели Луфт, като добави, че те се питат дали слагането на „ всички яйца в една кошница “ под формата на щатския $ е интелигентна концепция.

Според Луфт Съединени американски щати са подхванали „ неприемливи и нечувани стъпки “ през последните седмици, в това число заледяване на запасите на централната банка на Русия и изключване на съветски банки от световна система за междубанкови преводи SWIFT.

Той уточни, че една на всеки 10 страни в света е под някаква форма на наказания на Съединени американски щати.

„ Това има кумулативен резултат и в следствие виждаме, че доларът играе все по-малко роля и портфейли на централните банки “, сподели Луфт.

Коментарите му идват след репортаж на „ Уолстрийт джърнъл “, съгласно който Саудитска Арабия води ускорени договаряния с Китай за приемане на юани вместо долари за петрола, който Пекин купува.

Цената на петрола нормално е в щатски долари и това е разрешило на Вашингтон да има„ " големи дефицити “, изясни Луфт.

По думите му американската политическа класа не е наясно с следствията от своите дейности.

„ Това е като група деца, тичащи в близост с оръжия, които стрелят на всички места, без да осъзнават какво в действителност вършат, без да гледат общото влияние на всичко това “, сподели той.

„ От една страна, налагате наказания наляво и надясно. От друга страна, желаете страните да купуват вашите държавни облигации и да финансират дълга ви. Това не е резистентен сюжет ", сподели той.

Луфт разяснява и несигурността на международните енергийни пазари.

„ Общата картина не е добра, тъй като това, което получаваме през днешния ден, е сърдечен удар след сърдечен удар “, сподели той, визирайки пандемията COVID-19 и войната сред Русия и Украйна.

„ Комбинацията от двете в действителност е двоен удар “, сподели той.

Цените на петрола се колебаеха мощно през последните две години. Те се намалиха при започване на пандемията и се покачиха, когато Русия нахлу в Украйна през февруари.

Луфт сподели, че има преустрояване в международната енергийна, финансова и геополитическа системи и появяването на „ нов международен ред “.

„ Преходът в никакъв случай не е благополучен “, сподели той. „ Винаги е мъчително, само че това е единственият метод, по който светът може да се трансформира от един международен ред в различен “, добави Луфт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР