Съединените американски щати водят икономическа война с поне една десета

...
Съединените американски щати водят икономическа война с поне една десета
Коментари Харесай

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

Съединените американски щати водят икономическа война с най-малко една десета от страни по света с общо население от близо два милиарда души и общ БВП от над $15 трилиона.

Те включват Русия, Иран, Венецуела, Куба, Судан, Зимбабве, Мианмар, Конго, Северна Корея и други, на които Вашингтон е наложил наказания през годината, само че също и страни като Китай, Пакистан и Турция, против които има наказателни стопански ограничения, написа Гал Луфт, ко-директор на Института за разбор на международната сигурност и старши консултант на Съвета за енергийна сигурност в Съединени американски щати за CNBC.

В допълнение, хиляди самостоятелни лица от редица страни са включени в листата на Министерство на финансите, в който се вписват блокираните от доминираната от Съединени американски щати международна финансова система. Много от тях са или близки, или част от ръководството на страните, които живеят.

От позиция на Вашингтон има причина за глобите на всяка една страна или човек: от нарушавания на човешките права, тероризъм, закононарушения, нуклеарна търговия, корупция или, в тази ситуация на Китай, нечестни търговски практики и кражба на интелектуална благосъстоятелност.

Но в последните месеци наподобява, че решението на Америка да се бори с всички на света събра тези държавни управления, и богатите, които ги поддържат, в една сериозна маса, която обеиднява сили, с цел да сътвори паралелна финансова система, която няма да е налична за дългата ръка на Съединени американски щати. Ако съумеят, въздействието на Америка върху света ще се промени радикално.

Световното превъзходство на Съединени американски щати е въможно освен поради военната ѝ мощност и сътрудниците ѝ, само че поради контрола върху международните финанси и изключително поради необятно признатия като международна валута $. Уникалният статус на американската валута идва след Втората международна война. Всяка транзакция, направена в щатски долари или посредством американска банка, автоматизирано слага сътрудниците в договорката под американска пълномощия. Когато Съединени американски щати реши да наложи наказания, както в тази ситуация с Иран, тя в действителност споделя на държавните управления, корпорациите и хората по света, че би трябвало да изберат дали да спрат да вършат бизнес със глобената страна, или да изгубят достъп до най-голямата стопанска система в света. Това е мощен инструмент.
Не са доста фирмите или банките, които могат да си разрешат да се откажат от американския пазар или да се лишат от достъп до американските финансови институции.Държавите, които желаят да се опълчат против тази система, я възприемат като удар против суверенита им. Ето за какво и Китай, и Русия създадоха свои версии на SWIFT - международната мрежа, която разрешава трансгранични финансови транзакции. И двете страни карат своите търговски сътрудници да изоставят $ в търговията с тях.

Този месец Русия бързо съумя да притегли и Турция в антидоларовия блок, като съобщи, че ще поддържа търговия без долари със страната. Китай пък употребява своята самодейност " Един пояс, веднъж " като инструмент да накара страните да търгуват в юани, вместо в долари. Пакистан, която получава най-вече пари от новия " Път на коприната ", както и Иран, към този момент се съгласиха да създадат тъкмо това.

Миналата седмица срещата на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) бе позив против хегемонията на $, а страни като Турция, Ямайка, Индонесия, Аржентина и Египет бяха поканени с БРИКС плюс за основаване на стопанска система без долари.

Основният фронт, на който ще бъде решена ориста на $, е пазара на артикули и първични материали - изключително този на нефт, оценен на $1,7 трилиона. От 1973 година насам, когато президентът Ричард Никсън отстрани златния стандарт и убеди Саудитска Арабия и останалите членки на картела ОПЕК да продават нефт единствено в долари, международната търговия на " черното злато " е обвързвана с американската валута.

Това утъпка и пътя и останалите първични материали да бъдат купувани и продавани в долари. Този ход оказа помощ на Америка, като сътвори непрекъснато растяща потребност за зелената валута, което пък разреши на редица държавни управления да раздуват недостига.Но това скоро към този момент няма да е по този начин. Много от членките на алианса против $ са експортьорки и те към този момент не считат, че продуктите им би трябвало да бъдат търгувани във валута, която към този момент не желаят.

Например, когато Китай купи нефт от Ангола, газ от Русия, въглища от Монголия или соя от Бразилия, Пекин към този момент избира да го прави в своята валута, заобикаляйки и нежеланите такси за продан. Това към този момент стартира да се случва.Русия и Китай се съгласиха да търгуват част от силата в юани. Китай кара и страните, от които внася най-вече петорл - Саудитска Арабия, Ангола и Иран, да одобряват юани.

Постепенното приемане на цифровите валути дават и различен късмет на страните, обединени против $, да зареждат зелената валута. Сега членовете на БРИКС разискват лична криптовалута.

Всички тези дейности сочат към едно: в идващите години доларът ще би трябвало да се изправи пред доста офанзиви за завършек на хегемонията. И пазарът на сила ще бъде едно от главните бойни полета, на което ще бъде решено бъдещето на американската икономическа доминация.

Всеки сполучлив опит за слагане на завършек на търговията на артикули и първични материали в долари ще имат невероятн резултат освен върху международната икономическа система, само че и върху позицията на Америка зад граница.

Игнорирането на растящата коалиция против $ ще бъде във щета на Съединени американски щати. Бичият пазар все в миналото ще завърши, а с дълг от $21 трилиона събуждането ще бъде по-грубо и по-скоро, в сравнение с множеството икономисти плануват.

Трябва да помним, че всеки четвърти от жителите на планетата живеят в страна, в която държавното управление желае да приключи хегемонията на $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР