Съединените американски щати са на мнение, че Канада и Саудитска

...
Съединените американски щати са на мнение, че Канада и Саудитска
Коментари Харесай

САЩ потърси сдобряване между Канада и Саудитска Арабия, без да защити човешките права

Съединените американски щати са на мнение, че Канада и Саудитска Арабия би трябвало дружно да намерят излаз от дипломатическата рецесия сред двете страни, съобщи представителят на Държавния департамент Хедър Науърт.
" Призоваваме управляващите на двете страни дружно да преодолеят различията ", сподели Науърт, съгласно БГНЕС.
От Държавния департамент на Съединените щати отхвърлиха да дадат оценка на дейностите на Рияд, само че приканиха саудитските управляващи да разгласяват информация за правосъдния развой против деятелите за права на дамите. Науърт акцентира, че Съединени американски щати са поискали спомагателни сведения за арестуваните.
" Зная, че бихте желали да дам оценка на обстановката. Ние обаче избираме да обсъждаме някои въпроси непосредствено - с нашите другари, сътрудници и съдружници, добави Науърт.
Междувременно Египет зае страната на Саудитска Арабия, а по-рано на страната на Рияд застанаха Лигата на арабските народи и редица страни от района.
" Египет следи с безпокойство развиването на дипломатическата рецесия сред Саудитска Арабия и Канада и показва своята взаимност със Саудитска Арабия пред лицето на всяка една интервенция във вътрешните работи ", съобщи формален представител на Министерство на външните работи на Египет.
История на рецесията
На 3 август министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд съобщи, че е " извънредно обезпокоена " от информацията за задържането в Саудитска Арабия на правозащитничката Самар Бадави, сестра на известния блогър Раиф Бадави и прикани за тяхното освобождение. Малко по-късно посланикът на Канада в Рияд всъщност повтори думите на Фрийланд и изиска от управляващите " неотложно да освободят " правозащитниците.
Саудитските управляващи реагираха остро на заявките на канадските дипломати. Министерство на външните работи на Саудитска Арабия отзова посланика в Отава и разгласи за личност нон грата канадския представител в Рияд, на който беше даден период от 24 часа, с цел да напусне страната. В допълнение Саудитска Арабия замрази всички търговски и капиталови контакти; прекрати действието на взаимните просветителни стратегии и обменът на студенти.
Въпреки това обаче министърът на външните работи на Канада през вчерашния ден акцентира, че без значение от изгонването на посланика, страната ще продължи поддържа спазването на човешките права.
Раиф Бадави, прочут най-много като основател на интернет уеб страницата " Либерална мрежа на Саудитска Арабия ", беше задържан през 2012 година за рецензии против духовници и религиозната полиция на кралството. Той беше упрекнат и в засегнатост на исляма и в интернет закононарушения. Бадави излежава 10 годишна ефикасна присъда. Неговата брачна половинка и трите им деца се намират в Канада, със статут на политически бежанци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР