Съединените американски щати притискат Европейския съюз да преосмисли намерението си

...
Съединените американски щати притискат Европейския съюз да преосмисли намерението си
Коментари Харесай

САЩ предупредиха ЕС: Може да разрушите НАТО

Съединените американски щати притискат Европейския съюз да премисли желанието си за основаване на Европейски боен съюз, който би изключил американските компании от оръжейни контракти и би подкопал НАТО. Това се споделя в писмо на двама заместник-шефове на Пентагона - Елън Лорд и Андреа Томпсън, до шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, съобщи "Ройтерс ", представен от Факти.бг.
В писмото, датирано от 1 май, американското държавно управление споделя, че рестриктивните мерки, които се плануват за присъединяване на компании от страни отвън Европейски Съюз в отбранителни стратегии на бъдещия боен съюз, са "отровни хапчета ", които могат да разрушат зараждащите се връзки сред Европейски Съюз и НАТО в областта на взаимната защита. Предупреждава се, че Съединени американски щати, въпреки и с принуда, биха били принудени да вкарат реципрочни ограничавания за европейските сътрудници. Създава се риск от "дублиране и ненужна конкуренция сред НАТО и Европейски Съюз ", се споделя в писмото от Пентагона.
Всякакви правила, ограничаващи присъединяване на американски компании от отбранителния бранш, биха били равнозначни на "драматичен поврат в 30-годишната засилена интеграция на трансатлантическия защитителен бранш ", се отбелязва в американското обръщение. Администрацията на президента Доналд Тръмп към този момент предизвести държавните управления от Европейски Съюз през февруари предходната година, че Съединени американски щати би трябвало да играят централна роля в новия европейски проект, разгласен към този момент като рамково "Постоянно структурирано съдействие ". Но политиката "Америка преди всичко " на Тръмп, проблемите, създавани пред присъединяване на европейски компании, искащи да пробият на американския оръжеен пазар, и годините на прахосани средства за защита, са основната мотивация на европейските старания за по-добра интеграция на въоръжените им сили.
Правителствата на страните от Европейски Съюз се пробват да договорят до юни законови рамки, които да разрешат присъединяване и на страни отвън Европейски Съюз, в това число Съединени американски щати и Англия след излизането ѝ от Европейски Съюз. Това бе един от въпросите, обсъждани от министрите на защитата от Европейски Съюз на диалозите в Брюксел. Франция обаче желае присъединяване на трети страни в европейски отбранителни планове да бъде сведено до най-малко с аргумента, че Европа би трябвало да сътвори своя стратегическа автономност.
Според немската военна министърка Урсула фон дер Лайен европейците най-сетне са се заели да вършат това, което американците от доста години изискват от тях като съдружници - да изградят свои лични отбранителни качества. Според неназован европейски държавен чиновник, писмото от Пентагона демонстрира, че в Съединени американски щати "не схващат по какъв начин работи Европейският съюз ", тъй като замисленият защитителен пакт и фонд са единствено един от методите за съгласуваност със Съединени американски щати. "Те виждат в текста (за новия пакт) единствено това, което "огражда " европейския континент от съдействие с Америка, а това не е правилно ", сподели служителят, представен от "Ройтерс ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР