Съединените американски щати нямат намерение да налагат санкции срещу компаниите,

...
Съединените американски щати нямат намерение да налагат санкции срещу компаниите,
Коментари Харесай

Тръмп засега не бърза със санкции за строителите на Северен поток 2

Съединените американски щати нямат желание да постановат наказания против фирмите, участващи в плана за строителство на газопровода " Северен поток 2 ". Това съобщи пред публицисти президентът Доналд Тръмп, директно преди срещата си с полския държавен глава Анджей Дуда в Белия дом, съобщи БГНЕС.
Американският водач отговори на журналистически въпрос дали Съединени американски щати възнамеряват наказания против фирмите, участващи в плана " Северен поток 2 ". " Нямаме желание да вършим това. Просто считаме, че за народа на Германия е огромно злощастие, че годишно за своята сила Германия заплаща милиарди долари на Русия ", означи Тръмп.
" Мисля, че това е напряко смешно. Мога ясно да ви кажа, че това по никакъв начин не се харесва на немците ", добави американският президент.
Припомняме, че Съединени американски щати могат да наложат наказания, защото одобриха съответното законодателство още през предходната година.
Същевременно след края на срещата сред президента на Съединени американски щати и полския му сътрудник, Дуда изрази вяра, че Съединени американски щати въпреки всичко ще реагират и ще спрат плана. Полският президент акцентира, че този план е в ущърб и на ползите на Съединени американски щати, защото ще подбие опцията за импорт на полутечен газ.
Проектът " Северен поток 2 " планува строителството на два газопровода с общ потенциал 55 милиарда кубически метра газ годишно, който ще бъде превозен от крайбрежията на Русия, през Балтийско море, до Германия. Стойността на строителството на газопровода, който би трябвало да бъде приключен до края на 2019 година, се прави оценка на 9,5 милиарда евро. Новите уреди ще бъдат издигнати редом на в този момент настоящия " Северен поток ". Те ще преминат през акваторията или изключителните стопански зони на Руската федерация, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Засега само Дания не е дала позволение за строителство.
Против реализацията на " Северен поток 2 " се афишират редица страни, отпред с Украйна. Киев се притеснява, че по този метод ще загуби милиарди от преноса на съветски газ за Европа. Новият газопровод заплашва и амбициозните проекти на Съединени американски щати за експорт на полутечен природен газ (LNG) за Европа. Латвия, Литва и Полша също направиха взаимно изказване, че са срещу плана. Според тях в тази ситуация приказваме за политически, а не за стопански въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР