Съединените американски щати могат да замразят подготовката за доставка на

...
Съединените американски щати могат да замразят подготовката за доставка на
Коментари Харесай

САЩ е готова да остави Турция без F-35 заради руските S-400

Съединените американски щати могат да замразят подготовката за доставка на изтребители F-35 на Турция, написа Reuters, цитирайки източници от държавното управление. Подобен ход би бил най-ясният сигнал от Вашингтон, че Анкара не може да има и модерните бойни самолети, и съветската ракетна система за противовъздушна защита S-400.

Спорът сред Съединени американски щати и Турция продължава към този момент години и Вашингтон не съумява да убеди, че пазаруването на съветската система ще сложи под заплаха сигурността на F-35. " S-400 е компютър. F-35 е компютър. Не си свързваш компютъра с този на своя съперник - а тъкмо такава е обстановката в този момент ", споделя Кейти Уилбергър, изпълняваща длъжността помощник-секретар по защитата с сектор интернационалните връзки.

Макар че извънредно решение към момента не е взето, от Вашингтон удостоверяват, че обмислят заледяване на процедурата по доставка на създадените от Lokcheed Martin Corp. изтребители.

Една от другите ограничения, които Съединени американски щати може да предприеме, е да спре поръчките към завода за произвеждане и главен ремонт на моторите на F-35, който се намира точно в Турция, като изградят подобен някъде в Западна Европа.

Ако Турция бъде отстранена от програмата, това ще е най-сериозната рецесия сред връзките на съдружниците от две десетилетия насам, споделя Бюлент Алириза, шеф в Center for Strategic and International Studies. Проблемите сред двете страни включват и Сирия, глобите против Иран и задържането на американски жители. " Това (задържането на F-35) е признак, а не причина за казуса ", споделя Алириза.

Множество американски представители се тормозят, че Турция се отдръпва от НАТО, а връзките сред Анкара и Москва се усъвършенстват.

Въпреки очакванията на Съединени американски щати, че Турция към момента има време да спре договорката за S-400, Вашингтон счита, че президентът Ердоган самичък се е сложил в ъгъла, откакто неведнъж съобщи, че няма да се откаже.

Решението Турция да бъде изключена от F-35 ще има съществени последици, защото в страната се създават и редица други елементи за изтребителя, в това число основни съставни елементи като централния фюзелаж и част от системите, гарантиращи сполучливото приземяване на изтребителите. За някои детайли, като екрана на пилотската кабина, Турция е единственият източник в света.

Кейти Уилбергър удостоверява, че Пентагона към този момент търси различни източници на тези елементи./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР