Съединените американски щати и техните съюзници ще изтеглят всичките си

...
Съединените американски щати и техните съюзници ще изтеглят всичките си
Коментари Харесай

САЩ са готови да се изтеглят от Афганистан до 14 месеца

Съединените американски щати и техните съдружници ще изтеглят всичките си сили от Афганистан в границите на 14 месеца, в случай че талибаните спазят съглашение, което би трябвало да бъде подписано през днешния ден в Доха, гласи взаимно изказване на Вашингтон и Кабул, предава БГНЕС.

След първичното понижаване на войските до 8600 души в границите на 135 дни от подписването, Съединени американски щати и техните сътрудници " ще завършат изтеглянето на оставащите си сили от Афганистан в границите на 14 месеца (...) и ще изтеглят всичките си сили от останалите бази ", се споделя декларацията.

Споразумението от Доха би довело до поетапното евакуиране на хиляди американски бойци от Афганистан след повече от 18 години в подмяна на разнообразни задължения за сигурност от бунтовниците и заричане да проведат диалози с държавното управление в Кабул.

Сделката сред Вашингтон и талибаните, направена през бурна година на разговор, белязан от внезапното спиране от страна на Доналд Тръмп през септември, се чака да дефинира график за евакуиране на американските сили.

Докато Кабул няма да бъде показан при подписването в Доха, управляващите в Афганистан ще изпратят екип от шест души в катарската столица, с цел да осъществят първичен контакт с талибанския политически офис, основан през 2013 година

Говорителят на талибаните в Доха Сухайл Шахин съобщи пред катарски вестник, че чака наличието на групата в страната на Персийския залив да продължи след подписването в събота, с цел да улесни уговорката с държавното управление на Кабул.

Същевременно талибаните обявиха, че през днешния ден са наредили цялостно еднодневно прекъсване на офанзивите в Афганистан преди подписването на историческата договорка за евакуиране на американските войски.

Съобщението им пристигна след отчасти спазвано седмично помирение сред бойците, американските и афганистанските войски, през което имаше единствено изолирани конфликти. Споразумението би трябвало да бъде подписано по-късно през днешния ден в Доха.

" Тъй като през днешния ден се подписва договорката и нашите хора са щастливи и честват, ние спряхме всичките си военни интервенции в цялата страна ", съобщи представителят на талибаните Забихула Моджахид пред Агенция Франс Прес.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР