Съединените американски щати дадоха срок от половин месец на Турция

...
Съединените американски щати дадоха срок от половин месец на Турция
Коментари Харесай

САЩ поставиха ултиматум на Турция

Съединените американски щати дадоха период от половин месец на Турция да се откаже от договорката с Русия за придобиване на зенитно-ракетни системи С-400, съобщи американската телевизия CNBC, базирайки се на добре осведомени източници.

До края на първата работна седмица на месец юни Анкара би трябвало да се е отказала от съветските комплекси С-400 „ Триумф “, и вместо тях да се въоръжи с американските „ Пейтриът “. В противоположен случай Съединени американски щати ще скъсат контракта с турците за стелт изтребители Ф-35. Освен че няма да доставят съвременни изтребители на Турция, американците заплашват с налагане на стопански наказания, а всичко това ще разклати съществено НАТО.

След малко повече от две седмици връзките сред Съединени американски щати и Турция могат да бъдат съществено разтърсени. Двете страни са стратегически съдружници, само че поради доближаването на Турция с Русия, Съединени американски щати заплашват с ответен удар. Източниците на американската телевизия настояват, че това е последният ултиматум. Държавният департамент е дал период на Анкара, след който няма да има връщане обратно. Държавният департамент е показал като мотив, че страните в НАТО би трябвало да имат военно съоръжение, което е съвместимо с натовските системи, а съветските ракетни комплекси не дават отговор на този аршин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР