Съдовата деменция е втората по честота причина за поява на

...
Съдовата деменция е втората по честота причина за поява на
Коментари Харесай

Съдова деменция след мозъчен инсулт


Съдовата деменция е втората по периодичност причина за поява на паметови нарушавания, след заболяването на Алцхаймер. Освен с нарушавания на паметта, с цел да се приказва за деменция, би трябвало да е налице отклоняване и в най-малко още една от когнитивните функционалности – обмисляне, централизация, внимание, разбор и преценка на обстановката и следващо взимане на решение, което в една ли друга степен води до ограничение в предичната ежедневна интензивност на индивида.

Най-честата причина за развиване на съдова деменция е претърпян мозъчен инсулт. В някои случаи обаче не се открива явен случай. В тези случаи се приказва за така наречен тихи инсулти или транзиторни исхемични офанзиви. Тяхното съществуване, без значение от неналичието от време на време на тяхното осъзнаване, също усилва риска от поява на съдова деменция в дълготраен проект.

Заболявания, водещи до увреда на съдовата стена, включително високо кръвно налягане, атеросклероза, захарен диабет, заболяване на самите съдове, както и на кръвта (свързани с нараснал риск от тромбообразуване или кървене), съществуването на предсърдно мъждене, напредналата възраст, тютюнопушенето, заседналия метод на живот и други усилват риска от поява на съдови произшествия, и в частност на мозъчен инсулт, което може да има за резултат и поява на паметови нарушавания.

Появата на паметови нарушавания на фона на съществуване на съдови рискови фактори и най-много анамнеза за претърпяни съдови произшествия, включително сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт, насочва диагностичния развой в тенденция на допустима съдова деменция.

Диагноза

Критериите за слагане на диагноза деменция включват увреда на паметта и най-малко 1 от когнитивните функционалности – ориентировка, език, праксис, екзекутивни функционалности, зрителнопространствена ориентировка. Симптомите би трябвало да са задоволително изразени до степен, която нарушава естествената ежедневна интензивност на индивида и непрекъснати по наличия, с цел да се разграничи деменцията от положенията на краткотрайно нарушение на съзнанието, да вземем за пример делир.

Към сегашния миг съществуват няколко диагностични критерии за слагане на диагнозата съдова деменция, а точно:
Наличие на съдови рискови фактори – високо кръвно налягане, захарен диабет, заболяване на коронарните съдове; Анамнеза за мозъчно-съдов случай, да вземем за пример мозъчен инсулт или транзиторна исхемична офанзива. Мозъчният инсулт може да предшества (не повече от 3 месеца) или да съответствува с началото или утежняването на когнитивните функции; Наличието на данни от невроизобразяването на основен мозък (чрез скенер или ядрено-магнитен резонанс) за прреживян мозъчен инсулт ; Наличието на характерни отклонения в неврологичния статус , насочващи към претърпян мозъчен инсулт; Психиатрични нарушавания – прочувствена неустойчивост, меланхолия, незаинтересованост. Депресията е чест съпътстващ признак при пациентите, страдащи от мозъчно-съдова болест и съдова деменция.
Наред с анамнезата и неврологичния статус, може да се реши проучване на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар. Нивата на щитовидните хормони и някои витамини също поянкога се изследват, защото могат да имат отношение към поява на паметови нарушавания и комплицираност.

С помощта на невроизобразителните техники може да се оцени съществуването на претърпян мозъчен инсулт или миниинсулти, заболяване на съдовете или израстък или на мозъка.

Свързани публикации.. Съдова деменция след мозъчен инсулт 0 Паметови разстройства и мозъчно-съдова болест 0 Съдова деменция - кои са ранните признаци? 0

Доплеровата сонография на каротидните съдове (излизат от двете страни на врата и вървят нагоре, снабдявайки с кръв мозъка) дава информация за тяхната проходимост, съществуването на плаки и други структурни промени.

Невропсихологичните проби правят оценка когнитините функционалности –говор, памет, обмисляне и разрешаване на проблем, зрително пространствена ориентировка и други.

Лечение

Не съществува характерно лекуване на съдовата деменция. Терапията се концентрира върху контрола на рискови фактори – високо кръвно налягане, висок холестерол, висока кръвна захар и други, като по този метод се цели преодоляване на признаците и закъснение на прогресията на съдовата деменция.3858
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР