Съдийската колегия отказа повишение в ранг на придобилия публичност костинбродски

...
Съдийската колегия отказа повишение в ранг на придобилия публичност костинбродски
Коментари Харесай

Съдебният съвет отказа повишаване в ранг на съдия за съмнителни назначения на синдици

Съдийската гилдия отхвърли покачване в сан на придобилия гласност костинбродски арбитър Ивайло Родопски. Със 7 на 6 гласа съдията по банкрута на телевизия ТВ7 не получи най-високия сан " арбитър във Върховен касационен съд и Върховен административен съд ".

Името на Ивайло Родопски нашумя преди няколко години, когато Инспекторатът на Министерството на правораздаването извърши инспекция на активността на всички синдици в страната във връзка със сигнали против синдика Панайот Велков, който пък работеше с Румяна Ченалова по разнообразни каузи, напомня профилираният уебсайт news.lex.bg.

Тогавашният правосъден министър Христо Иванов предложи на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане против Родопски поради работата му по делото за банкрута на ТВ7. Искането бе за нарушавания на Етичния кодекс на магистратите и за дейности и бездействия, накърняващи престижа на правосъдната власт по отношение на работата му и по делото за банкрута на " Балкан Българска телевизия " (ББТ). По време на инспекцията на инспектората на правосъдното министерство се разбра, че Панайот Велков, като краткотраен синдик, назначен от Родопски по искане на кредитора " Ноу Фрейм Медия България ", сключил контракти за защита с компанията " Делта гард " за 25 хиляди лева месечно. Стигнало се до такава степен, че за пазенето на едни и същи пространства имало два контракта, т.е. сумата набъбнала до 50 хиляди лева на месец, с което увредил имуществото на ответната страна.

Повече за проблема вижте тук.

След инспекцията Велков бе изключен от листата със синдиците, а тогавашният правосъден министър предложи арбитър Родопски да бъде дисциплинарно осъден.

Дисциплинарният състав предложи арбитър Ивайло Родопски да бъде уволнен, само че Висш съдебен съвет му наложи наказване понижаване на заплатата с 10% за една година. Родопски по това време беше командирован в Софийския градски съд, само че през 2015 година се върна в Районния съд в Костинброд, Повече за откомандираването на Родопски и изчистването на Софийския градски съд от модела " Янева " четете тук.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) удостовери решението на съвета с претекста, че арбитър Ивайло Родопски е превишил и превратно е упражнил правораздавателната власт като съзнателно е пренебрегнал правилата за самостоятелност, правда и безпристрастност при осъществяване на служебните си отговорности.

Петчленен състав на Върховен административен съд обаче анулира наказването. Основният претекст бе, че Родопски е направил нарушавания, само че те попадали в обсега на функционалния му имунитет.

Днес Драгомир Кояджиков съобщи, че няма да поддържа предлагането да не се почете настояването за повишение, тъй като има дефинитивно изговаряне на съда, с което наказването е анулирано.

Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова бяха на друго мнение.

Марчева съобщи, че обстоятелствата, които са изложени в решенията на Върховен административен съд, са смущаващи и че не би трябвало да се гледа единствено дали съдията дава отговор официално на условията на закона за повишение в сан, а да се види и духът на закона. Даването на сан е за високи професионални качества, а тук има подозрения в тях, сподели Марчева.

Цветинка Пашкунова разясни, че петчленният състав на Върховен административен съд е отменил решението не тъй като липсват нарушавания, а тъй като попадат във функционалния имунитет на съдията. Дишева съобщи, че в случай че се откаже покачване в сан, съветът няма да изпадне в несъгласие със закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР