Съдийската колегия на ВСС даде едноседмичен срок на правосъдния министър

...
Съдийската колегия на ВСС даде едноседмичен срок на правосъдния министър
Коментари Харесай

Съдия Емил Дечев: Не може да уволняваме колега само заради една декларация

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет даде едноседмичен период на правосъдния министър Данаил Кирилов да уточни доказателства в поддръжка на настояването си за уволняване на арбитър Андон Миталов, откакто Вашингтон забрани на Миталов да влиза в Съединени американски щати поради данни за корупция.

В своя декларация по случая " Миталов " Съюзът на съдиите в България декларира, че " независимостта на съдията от външни въздействия би трябвало да бъде отстоявана ". Ние не заставаме зад съответна персона, а зад правила, посочи в студиото на " Още от деня " Емил Дечев - член на УС на Съюза на съдиите в България.

Той акцентира, че досега няма предоставени от Съединени американски щати доказателства за виновността на арбитър Миталов. От друга страна, има искане на правосъдния министър за дисциплинарно наказване също без доказателства за нарушаване, което да постанова най-строгата глоба.
 Емил Дечев - член на УС на Съюза на съдиите в България: При това състояние, без значение името на сътрудника и от кой съд е, ние застанахме на кардинални позиции и мнение, че би следвало Съдийската гилдия да остави като процесуално неприемливо това искане. То не е дефинирано задоволително ясно нито като обстоятелства, нито е подкрепено с доказателства.
Според него " неприятно усещане " оставя фактът, че три месеца след посоченото нарушение на арбитър Миталов се желае неговото уволняване и то по гледище на непозната страна. Дечев добави, че в заключението от инспекцията на Инспектората по случая е записано, че на Миталов " няма учредения да се търси дисциплинарна отговорност ".
Емил Дечев - член на УС на Съюза на съдиите в България: Не може да уволняваме един сътрудник единствено от една декларация, пък била тя и на държавния секретар на Съединени американски щати.

Какво още сподели по тематиката Емил Дечев вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР