Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) три пъти днес

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) три пъти днес
Коментари Харесай

Съдебният съвет ще обсъжда Методи Лалов три пъти днес, но не и оставката му

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) три пъти през днешния ден ще разисква проблеми, свързани със съдията от Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов, който от 1 август желае да напусне системата. Нито един от въпросите, залегнали в дневния ред обаче, не е обвързван всъщност с оставката му.

Вътрешна македонска революционна организация изиска Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да наложи наказване на Лалов поради това, че от телевизионния ефир пропагандирал феновете да гласоподават за " Демократична България ". Сигналът е подаден от Красимир Каракачанов и ще бъде прегледан на днешото съвещание на съдийската гилдия като спомагателна точка в дневния ред.

Причината за сигнала е, че Лалов е настоящ арбитър, а по закон магистратите нямат право да вземат участие в изборния развой. Същата възбрана е регламентирана и в Закона за правосъдната власт, а от Вътрешна македонска революционна организация желаят да му бъде наложено дицсиплинарно наказване.

Ако бъде установена несъответственост етичната комисия към Висш съдебен съвет може да изготви умозаключение, което се изпраща на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, а тя е длъжна неотложно да освободи магистрата, без да е належащо да се образува дисциплинарно произвеждане и да постанова наказване. На процедура това би решило надалеч по-бързо казуса с оставката на Лалов.

Съдията от Софийския областен съд и някогашен негов ръководител Методи Лалов несполучливо се пробва да напусне системата, откакто още на 1 август подаде оставка и изиска да бъде освободен считано от 2 септември. Той изложи и подробни претекстове към молбата си. Освен това бе поканен да оглави листата за общински съветници на " Демократична България ".

Съдийската гилдия два пъти не съумя да се събере, с цел да освободи Лалов и по този начин забави формалното оповестяване на кандидатурата му. На двете предходни съвещания - на 15 и на 30 август нямаше кворум и съвещанията бяха отлагани поради отпуски. Решението за това Методи Лалов да бъде освободен от правосъдната система бе отсрочено и третия път – на 9 септември. Причината бе официална - че оставката му не е била прегледана от Комисията за атестирането и състезанията (КАК), каквото е условието на Закона за правосъдната власт.

Освен това Лалов отказал да се произнесе по постъпило в периода на предизвестието му искане за смяна на мярката за неотклонение " задържане под стража " на малолетен по дело, което му е било разпределено в края на юни. Затова съдийската гилдия реши да му даде опция да се произнесе, с цел да " не отхвърля правораздаване ".

Междувременно в нaчaлoтo нa ceптeмвpи пpиĸлючи и дицсиплинарно произвеждане против него, което се бавеше към този момент две години. То е приключило с предложние съдията да бъде осъден c " пoнижaвaнe в paнг " и cъc " зaбeлeжĸa ", заяви Де Факто.

Hитo диcциплинapнoтo дeлo, нитo дpyгo мoгaт дa ca пpeчĸa пpeд пpoизнacянeтo нa Cъдийcĸaтa ĸoлeгия пo дeпoзиpaнaтa ocтaвĸa, акцентират във вчерашното си решение от КАК. Така на процедура от комисията дават зелена светлина за скорошното освобождение на Лалов.

В днешния дневен ред обаче не е планувано разискване на оставката му, а други три проблема, свързани с Лалов. Първият е завършилото дисциплонарно произвеждане, по което Лалов е изискал да бъде изслушан обществено.

Като спомагателни точки в края на съвещанието са импортирани сигнала от Вътрешна македонска революционна организация с искане той да бъде осъден дисциплинарно, както и импортираното от Съюза на съдиите в България мнение по проблема.

Все още остава неразбираемо по кое време съдийската гилдия ще се произнесе всъщност за оставката на Лалов. Срокът за регистрация на листите с претенденти от партиите, обединенията, локалните обединения и инициативните комитети е 24 септември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР