Съдийската колегия на Висшия съдебен съвeт (ВСС) отказа вчера да

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвeт (ВСС) отказа вчера да
Коментари Харесай

Мотивите на ВСС за Методи Лалов са незаконни

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвeт (ВСС) отхвърли през вчерашния ден да освободи от служба районния арбитър Методи Лалов, който подаде оставка с предупреждение. Той има намерение да оглави листата на " Демократична България " за локалните избори и разгласи това авансово. В резултат колегията се събра едвам на третото си планувано съвещание и откри причина да отхвърли оставката на Лалов - не се е произнесъл по размер за неотклонение на арестуван по дело, което му е било разпределено в края на юни. Съдията се базира на закона, че когато един арбитър е в предупреждение, не би трябвало да преглежда каузи, по които не е постановил актове. Днес по тематиката се включи и Съюзът на съдиите в България с писмо до Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет и апел отводът й да бъде анулиран.

Уважаеми членове на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет,

Обръщаме се към вас по отношение на взетите от вас на вчерашното ви съвещание решения по отношение на оставката на съдията Методи Орлинов Лалов от Софийския областен съд (СРС).

Както е необятно известно, съдията Лалов, някогашен ръководител на СРС, е афиширал политически упоритости за присъединяване в избори и затова е подал оставка като арбитър, считано от 3 септември тази година.

На вчерашното си съвещание Съдийската гилдия, заседаваща постоянно при кворум по Закона за правосъдната власт (ЗСВ), не е гласувала оставката на съдията Лалов, а вместо това е отсрочила гласуването. Мотивите за отсрочване на решението за освобождението на Лалов са два: Първият е, че оставката му не била прегледана от Комисията за атестирането и състезанията (КАК), каквото било условието на Закона за правосъдната власт. Вторият – тъй като отказал да се произнесе по постъпило в периода на предизвестието му искане за смяна на мярката за неотклонение " задържане под стража " на малолетен обвиняем по дело, което му е било разпределено в края на юни.

И двата претекста са противозаконни. Съдията Лалов е упражнил своето конституционно право на оставка, като срокът на предизвестието му е изминал.

Конституционният съд (решение No 1 от 31.01.2017 година по конст.д. No 6/2016 година, докл. Стефка Стоева) е безапелационен, че " Подаването на оставка е конституционно открито субективно преобразуващо право на арбитър, прокурор или следовател с едностранно категорично волеизявление да приключи правното отношение си, като упражняването му зависи само от неговата свободна воля и не е належащо да се стимулира..... Оставката е едностранно волеизявление, чиито претекстове са без значение и по тази причина не са наложителен детайл, отправена е до съответния получател и би трябвало да бъде призната, като значителното е проявеното по своя воля ясно предпочитание на подалия оставка.

Тя е механизъм за непринудено преустановяване на правното отношение по разнообразни аргументи – здравословни, фамилни, незадоволеност от работата, неспособност да я извършва и други При подаването на оставка се
резервира моралното и професионално достолепие на напускащия, а в избрани случаи по едно и също време с това се усъвършенства и действието на съответния орган на правосъдната власт.

Основният закон не планува каквото и да е краткотрайно или непрекъснато, отчасти или цялостно ограничение на правото на подаване на оставка

и не го слага според от никакви условия или от практикуване на други пълномощия от Висшия правосъден съвет, отвън пълномощието да одобри оставката. "

Единственото планувано в Закон за съдебната власт отраничение на правото на оставка - провесен дисциплинарно произвеждане - е оповестено за противоконституционно от Конституционен съд като накърняващо правото на оставка на магистрата.

Закон за съдебната власт не планува изписването на решения по каузи и произнасянето по каквито и да било висящи каузи като съображение за издаване на удобния за магистрата констативен административен акт на Съдийската гилдия за преустановяване на магистратското правно отношение заради оставка. Ал. 2 на член 166 задължава магистрата да се произнесе по към този момент разпределените му каузи и преписки, само че не въздига непроизнасянето на магистрата в спънка за освобождението му от дължност.

Такава е и досегашната процедура на Висш съдебен съвет, който е освобождавал заради подаване на оставка и приключване на периода на предизвестието

даже съдии с десетки или даже стотици неизписани решения по каузи.

Противопоставяме се на всевъзможни опити под каквито и да било предлози да бъде потъпквано правото на българския магистрат на оставка, прието му от конституцията на страната.

Призоваваме ви да ревизирате противозаконното си решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР