Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди предложение на

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди предложение на
Коментари Харесай

Съдийската колегия на ВСС ще сигнализира правосъдния министър и Правна комисия за проблем при обезпечаването на съдилищата със съдебни заседатели

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) разиска предложение на Боряна Димитрова – член на Висш съдебен съвет, за предприемане на ограничения за обезпечаването на съдилищата със правосъдни заседатели.

Това оповестиха от Висш съдебен съвет. Колегията реши да изпрати до министъра на правораздаването и до Комисията по правни въпроси в Народното събрание (НС) сигнал по отношение на действието на раздел II, глава IV, член 66 – член 75а от Закона за правосъдната власт за осъществяване на следваща оценка на въздействието и при нужда за предприемане на промени. На министъра на правораздаването ще бъдат изпратени писмо от Деница Вълкова – административен началник – ръководител на Апелативен съд – Бургас, ведно с преписката на съда за обезпечаване на правосъдни заседатели и протокола на Колегията с извършената по този въпрос полемика.

Обсъдено бе, че удължаването на мандата на актуалните правосъдни заседатели ще даде опция на съдилищата да работят до назначение на нужния брой правосъдни заседатели от новия мандат. В огромна част от органите на правосъдната власт мандатът на актуалните правосъдните заседатели изтича към края на 2019 година По данни на административни ръководители, има съдилища, за които в Общинските препоръки не са подадени документи на претенденти за правосъдни заседатели или са недопустимо малко. Затруднения при застраховане с нужния брой правосъдни заседатели са декларирали Окръжен съд – София, съдилища от правосъден регион Бургас, Варна, Сливен Ямбол, Кърджали, Добрич, Враца и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР