Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще заседава извънредно утре

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще заседава извънредно утре
Коментари Харесай

След повече от месец: Сарафов поиска отстраняване на съдията от Търговище, хванат с подкуп

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет ще заседава изключително на следващия ден с една единствена точка - искане на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов за краткотрайно премахване от служба на арбитър. Според Българска телеграфна агенция става дума за Мирослав Митев от Окръжен съд-Търговище, който бе задържан с рушвет.

Искането е процедура - то е на съображение Закона за правосъдната власт, който планува тази опция, когато магистратът е обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент, като се дава опция да бъде отхвърлен от служба до привършване на делото.

По-скоро забавно бе, че това става чак в този момент.

Държавното обвиняване разгласи на 28 юни сполучливата акция, при която магистрат на окръжно равнище е арестуван с 5000 лева Срещу тях той заречен на рецидивист да му облекчи неоправдателната присъда от първата инстанция.

На 30 юни Софийският градски съд задържа за непрекъснато в ареста Митев. Докато обаче тематиката стигне до Висш съдебен съвет, втората инстанция - САС, промени задържането под стража на 3000 лева парична гаранция.

Чак на 11 юли Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет разиска въпроса. Тогава председателят на Върховен касационен съд Галина Захарова изчете, че, доколкото знае, " сътрудника си е в Търговище ".

Причината Митев да остане в неуместната обстановка - хем да е обвинен, хем да не е отхвърлен и да си правораздава, бе точно в отсъствието на искане от основния прокурор за краткотрайното му премахване.

Законът за правосъдната власт (чл. 230, алинея 1) е безапелационен:

" Когато арбитър, прокурор или следовател е притеглен като обвиняем за съзнателно закононарушение от общ темперамент, съответната гилдия на Висшия правосъден съвет може да го отстрани от служба до приключването на наказателното произвеждане. Главният прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор прави стимулирано искане за краткотрайно премахване от служба... "

Т.е. - и отстраняването е единствено алтернатива за Висш съдебен съвет.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР