Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи магистратите от двете

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи магистратите от двете
Коментари Харесай

Преразпределението на спецсъдиите - повечето в СГС и САС -

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет преназначи магистратите от двете профилирани съдилища като се изключи Андон Миталов и Емил Желев, за които не събра болшинство.

Всичките 10 магистрати от Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) - ръководителят Георги Ушев, заместникът му Веселина Вълева, както и съдиите Венелин Иванов, Галя Георгиева, Даниела Врачева, Даниела Росенова, Красимира Райчева, Красимира Костова, Магдалена Лазарова и Румяна Илиева, желаеха и бяха преназначени в Софийския апелативен съд , заяви " ". 

Половината от магистратите от Специализирания углавен съд (СНС) бяха преместени в Софийския градски съд , седем – в Административен съд София-град, и един в Окръжен съд-София .

Ръководството на СНС – ръководителят Мариета Райкова, заместниците ѝ Виржиния Петрова, Пенка Велинова и Пламен Панайотов, както и съдиите Елена Попова, Николай Димитров и Стоян Тонев желаеха и бяха преместени в Административен съд София-град.

В Софийския градски съд ще работят 11 съдии – Аделина Каменова, Биляна Вранчева, Виктор Чаушев, Вилислава Ангелова, Лилия Георгиева, Мария Кавракова–Аршева, Силвия Русева, Христина Иванова, Цветан Колев, както и Иво Хинов и Антон Урумов, които бяха единствените, възобновени на предходните си длъжности. Двамата работеха в Софийски градски съд, преди да бъдат преместени в спецсъда.

В Окръжен съд-София беше преназначена Мариета Неделчева .

Преназначаването е от 28 юли 2022 година, след като стопират да съществуват профилираните съдилища.

Председателите и зам.-шефовете на спецсъдилищата ще получават заплати в размер на редови магистрати в АСНС и СНС.

Проблем породи с преместването на Андон Миталов, който е показал като първо предпочитание да работи във военния съд в столицата, само че Комисията за атестирането и състезанията му отхвърли и вместо това, предложи ОС-София, което бе второто му предпочитание. Но по време на съвещанието на Съдийската гилдия кадровиците не можаха да съберат болшинство от 8 гласа, което е належащо за всички кадрови решения. В поддръжка на преназначаването му гласоподаваха седем души, а трима бяха срещу – Атанаска Дишева, Олга Керелска и Даниела Марчева.

Атанаска Дишева предложи да бъде изместен в Софийски градски съд, който е доста по-натоварен, само че и тази концепция не събра нужния брой гласове. Заради това членовете взеха решение да отсрочат преназначаването му за края на съвещанието

Емил Желев също не събра нужните 8 гласа, с цел да бъде изместен в Административен съд София-област. Позовавайки се на данните от натовареността, Дишева предложи Желев да бъде преназначен в АССГ, само че и това не бе подкрепено. И за този случай ще изчака.

В последна сметка обаче и Миталов, и Желев получиха това, за което се бореха.

Днес Съдийската гилдия трябваше да реалокира и 79 чиновници от двете спецструктури, само че защото материалите са били качени доста късно, въпросът бе отсрочен за идващото съвещание на 26 юли.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР