Съдията в Конституционния съд и бивш омбудсман Константин Пенчев даде

...
Съдията в Конституционния съд и бивш омбудсман Константин Пенчев даде
Коментари Харесай

Константин Пенчев захапа Манолова и разкри как Братя Галеви може да станат депутати

Съдията в Конституционния съд и някогашен омбудсман Константин Пенчев даде първо изявление след 6 години - за „ Неделята на NOVA “. Той показа, че е усещал работата на омбудсман като предопределение, обичал е хората.

Според него с Мая Манолова, която го наследи на позицията, са имали друго схващане за позицията на омбудсман.

" За Мая Манолова не ми се приказва. Да приемем, че имаме друг жанр на работа и друго схващане на институцията омбудсман.
По думите му всички са го предали, даже част от тези, които са го предложили за омбудсман, тъй като са дали своят вот за Манолова.

„ Горе долу всички ме предадоха. Дори и част от тези, които ме предложеха може да са дали своят вот за Манолова. Това бяха Реформаторският блок. По-скоро Мартин Димитров. Той се обади в последния ден и доста се колебаех, дали да се съглася. Просто всичко беше уредено.

Такава е била политическата воля, ГЕРБ не са ме одобрявали за втори мандат. Иронията на ориста е, че претендент тогава на ГЕРБ бе Манолова, която в този момент е най-големия критик на държавното управление на ГЕРБ “, разяснява Пенчев.

Работата ми в Конституционния съд е доста виновна. Той не е съд, активността му не е типично правораздавателна. Не можем да бъдем в рамки, животът се развива.

Той счита, че Конституцията би трябвало да се трансформира, само че не е нужна нова.

" Конституцията би трябвало да се трансформира, само че няма потребност от нова конституция. не би трябвало да се плъзгаме по тази повърхност. Държавата не може да се откаже от финансиране на политическите партии, тъй като те са поръчител за демокрацията. С омерзение чувам когато от парламентарна естрада се приказва за унищожаване на заплати, понижаване на депутати. Какво значи това? Че моят труд не коства нищо? Ако не са нужни депутатите, да станем една тирания и всичко да се свърши ", сподели Пенчев.

Пенчев разяснява и протичащото се в Комисията " Манолова " и какъв би бил резултатът от мажоритарния избор.

" Ако се върнем началото на прехода имаше една приказка - каквито са ни предприемачите, такива са ни и политиците. Бизнесът в огромна част е подобен ", сподели той.

На въпроса, дали е допустимо предприемачите, показани във въпросната комисия, да влязат в политиката, Пенчев отговори по този начин: " Не съм експерт по изборни системи, само че ми се коства доста разумно. Не мога да си показва представителите на Кюстендилския изборен регион да бъдат други, с изключение на Братя Галеви ".

Ще съумеете ли Конституционен съд да се произнесете в период по новия Изборен кодекс.

" Какво значи да се произнеса в период " Ако два дни преди изборите, да вземем за пример президента или Върховен административен съд, реши, че има нови противоконституционни разпореждания и ги внесе при нас? Какво значи да се произнесем в период? Да се произнесем в нощта преди изборите? Ние ревизираме закона, в случай че настоящия закон е спазен, значи изброите са съвършени.

Ако този закон в по-късно време бъде разгласен за противоконституционен, знаете, че нашите решения работят в бъдеще ", сподели Пенчев. По неговите думи стана ясно, че това не може да бъде съображение за анулиране на вота.

Говорейки за настояванията за промяната на Иван Гешев на позицията основен прокурор, той сподели, че промяната на човек не трансформира нищо би трябвало да се промени системата. Закриването на спецпрокуратурата е чисто политически ход. Главният прокурор може ли без Министерство на вътрешните работи, без ДАНСК който и да е прокурор да повдигне обвиняване. Той не може да тръгне с лупата и самичък да проверява? Когато се приказва за всемогъщото в прокуратурата, това е малко...
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР