Съдията Сержию Моро осъди на 9 години и 6 месеца

...
Съдията Сержию Моро осъди на 9 години и 6 месеца
Коментари Харесай

Експрезидентът на Бразилия влиза в затвора за пране на пари?

Съдията Сержию Моро осъди на 9 години и 6 месеца някогашния президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, като го призна за отговорен в корупционни покупко-продажби и пране на пари. „ Обвиняемият е криел и е отричал приемането на противозаконни богатства дадени му във връзка със заемания върховен държане пост, а точно президент на републиката” се споделя в решението на съда. Става дума за първия в историята на Бразилия случай, в който президент получава ефикасна присъда по обвиняване в корупция.

Решението обаче не значи, че Лула да Силва ще влезе незабавно в пандиза. Местното законодателство разрешава подсъдимият да остане на независимост до момента в който не се произнесе втора правосъдна инстанция. В случая решението е издадено от първа инстанция.

Бившият президент на Бразилия е получил като рушвет тризонет в курортния град Гуаружа. През септември 2016 година Лула да Силва е обвиняване за корупция и пране на пари в размер на над 1.1 млн. USD.

Разследването е посочило, че първокласният парцел фактически принадлежи на екс президента. Даден е от строителната компания OAS в границите на корупционна скица обвързвана с държавната петролна компания Petrobras.

Към момента против Лула да Силва се водят още три каузи за корупция. Според бразилското законодателство, в случай че даже по едно от тях съдът на втора инстанция се произнесе, че той е отговорен, екс президентът на Бразилия няма да може да заема изборни длъжности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР