Съдията от Софийския градски съд Мирослав Тодорова осъди България в

...
Съдията от Софийския градски съд Мирослав Тодорова осъди България в
Коментари Харесай

ЕСПЧ: Съдия Тодорова е била уволнена заради критики срещу властта

Съдията от Софийския градски съд Мирослав Тодорова осъди България в Страсбург за нарушение на правото ѝ на свободно изложение на мнение, написа профилираният уебсайт „ Лекс Нюз “. От Европейски съд по правата на човека са на мнение, че е нарушена и възбраната за потребление на законови процедури за постигането на паралегални цели.

Тодорова, която беше ръководител на Съюза на съдиите и е един от най-големите критици на опитите за политическа интервенция в правосъдната система след 2009 година, беше осъдена дисциплинарно от Висшия правосъден съвет за забавени каузи, а в това време избрани медии организираха акция против нея. Стигна се и до уволнението ѝ, което обаче беше анулирано от Върховния административен съд на фона на цивилен митинги.

В се показва, че процедурите против Тодорова са употребявани за възмездие поради рецензията ѝ към Висшия правосъден съвет и изпълнителната власт и задачата е била заплашването ѝ, а не гарантиране на спазването на периодите по делата: „ Желанието да се употребява дисциплинарната процедура като възмездие за позицията на жалбоподателя наподобява изключително обезпокоително “.

„ Въпреки че инспекциите, осъществени от ИВСС, не са били ориентирани единствено към жалбоподателката, а към всички съдии от Наказателното поделение на Софийския градски съд и са за спазването на процесуалните периоди, Съдът отбелязва няколко детайла, които оставят усещане, че дисциплинарните процедури и глобите, които са ѝ наложени, не са без връзка с нейната позиция на ръководител на ССБ “, декларира съдът в Страсбург.

Цитира се и изказването на основния правосъден контрольор към оня миг Анна Караиванова, че магистратите следва да развиват социална интензивност единствено в извънработно време, тъй като данъкоплатецът не им заплаща за деянията на „ будна съвест “. От Европейски съд по правата на човека акцентират, че съдиите с сериозно мнение могат да бъдат глобени за професионални нарушавания, само че сходни дейности не би трябвало да носят никакви съмнения за принуда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР