Съдията, който ще гледа делото срещу бившия полицай Дерек Шовин

...
Съдията, който ще гледа делото срещу бившия полицай Дерек Шовин
Коментари Харесай

Делото срещу полицая, обвинен за смъртта нa Джордж Флойд, се очаква да започне догодина

Съдията, който ще гледа делото против някогашния служител на реда Дерек Шовин и още трима негови сътрудници за гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест на 25 май в Минеаполис, насрочи началото на процеса за 8 март следващата година, предадоха Франс прес и ТАСС.
На предварителното съвещание Шовин участва посредством видеовръзка от пандиза със непоколебим режим, в който се намира от месец. Бившите му сътрудници Джей Кюн, Томас Лейн и Ту Тао, които са обект на правосъдно гонене за съучастие, се явиха персонално в правосъдната зала. Кюн и Лейн, които по-рано бяха освободени под гаранция от 75 000 $, се явиха дружно с юристите си. Тао остава под стража и участва на съвещанието с защита.
Флойд умря при арест, откакто Шовин употребявал при задържането му задушаваща хватка. На видеозапис се вижда служителят на реда да притиска Флойд към земята с коляно върху тила му, до момента в който той няколко пъти споделя, че не може да диша, а след това губи схващане. Шовин продължава да затиска Флойд макар намесата на минувачи.
Ден след случилото се четиримата служители на реда бяха уволнени. На Шовин беше предявено обвинявания в непредумишлено ликвидиране, а на сътрудниците му - в съучастие и подстрекателство към ликвидиране.
По време на вчерашното правосъдно съвещание юристът на Шовин се оплака, че мнозина висши политици, в това число кметът на Минеаполис и даже президентът Доналд Тръмп, разясняват случая. "Делото провокира огромен публичен интерес, само че в случай че тези изказвания продължат, ще желая от съда да ги забрани ", заплаши Ерик Нелсън.
Съдията Питър Кахил, който забрани камерите в правосъдната зала, също настоя делото да се гледа в съда, а не в медиите, и предизвести, че в случай че това не стане, ще изиска пренасяне на процеса отвън окръг Хенепин.
Магистратът дефинира 8 март 2021 година като допустима дата за начало на процеса, само че означи, че тя може да бъде изменена според от хода на процедурата.
Следващото съвещание е планувано за 11 септември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР