Процесът срещу Тръмп се отделя от съобвиняемите в Джорджия, които отиват в съда следващия месец

...
Съдия в американския щат Джорджия постанови, че бившият президент Доналд
Коментари Харесай

Съдия в американския щат Джорджия постанови, че бившият президент Доналд Тръмп и 16 други ще бъдат съдени отделно от двама съобвиняеми, които трябва да отиват на съд следващия месец, за да бъдат изправени пред обвинения, че са участвали в схема за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

Адвокатите Сидни Пауъл и Кенет Чезебро поискаха бърз процес и съдията от Върховния съд на окръг Фултън Скот Макафи определи начална дата на процеса за 23 октомври.

Но Тръмп и другите обвиняеми казаха, че трябва да бъдат съдени отделно, като някои твърдяха, че не могат да бъдат готови до следващия месец.

В четвъртък Макафи цитира строгия график, наред с други проблеми, като фактор в решението си да отдели Тръмп и 16 други от Пауъл и Чезебро.

„Несигурната способност на съда да защити правата на надлежния процес на всеки ответник и да осигури адекватна предварителна подготовка по настоящото ускорено производство тежи много, ако не и решаващо, в полза на разделянето“, пише съдията.

Той добави, че може да се наложи допълнителното им разделяне на по-малки групи за изпитание.


Тръмп и 18 съобвиняеми – включително адвокати, съюзници и съветници – бяха обвинени миналия месец в Джорджия по обвинения, че са се присъединили към заговор за „незаконна промяна на резултата“ от изборите в САЩ през 2020 г. в щата.

Това беше второто обвинение срещу бившия президент, свързано с намеса в изборите, което той загуби от президента Джо Байдън, и четвъртият път, когато Тръмп е криминално обвинен досега тази година.

В началото на август той беше обвинен по федерални обвинения за намеса в избори, както и по федерални обвинения за неправилно боравене с класифицирани документи през юни. Той също така е изправен пред съдебно преследване на щатско ниво в Ню Йорк, свързано с плащане на тайни пари, направено на порнозвезда.

Тръмп, който също има значителна преднина в номинационната надпревара на Републиканската партия през 2024 г., се призна за невинен и отрече да е извършил неправомерни действия във всички случаи, обвинявайки служители, че се опитват да провалят кандидатурата му за преизбиране.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, която води делото в Джорджия, настояваше да се съдят всичките 19 обвиняеми заедно, твърдейки, че това би било по-ефективно и по-справедливо.

Но Макафи, съдията, каза в четвъртък, че е скептичен към този аргумент.

Той отбеляза, че съдът на окръг Фултън няма достатъчно голяма съдебна зала, за да побере 19 обвиняеми, техните адвокати и други, които трябва да присъстват, и преместването на по-голямо място може да предизвика опасения за сигурността.


Решението му да раздели делата вероятно ще бъде добре дошла новина за други обвиняеми, които искат да избегнат обвързването им от прокурорите с Пауъл.

Вероятно повече от всеки друг в лагера на Тръмп тя беше гласна за публично прокарване на неоснователни конспиративни теории, свързващи чужди правителства с намеса в изборите.

Чезебро и Пауъл също поискаха да бъдат съдени отделно един от друг, но съдията отхвърли това искане.

Тръмп лично е изправен пред 13 обвинения по делото Джорджия, включително привличане на държавен служител да наруши клетвата си, заговор за извършване на фалшификация и даване на неверни изявления и документи.

Всички обвиняеми, включително бившият президент, също са изправени пред обвинение за рекет съгласно Закона за корумпираните и повлияни от рекетьори организации, известен като RICO.

Обвинението, което обикновено е запазено за организирана престъпност и корупция, позволява на прокурорите да се насочат към множество хора, които извършват отделни престъпления, докато работят за постигане на обща цел.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР